WWF: Jordens resurser överkonsumeras

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-10-29

Förenade Arabemiraten och USA är värst

Överkonsumerad Jordens resurser överkonsumeras av människan, visar en ny rapport från WWF.

Den globala konsumtionen överskrider nu jordens produktionsförmåga med 30 procent, enligt en ny rapport från Världsnaturfonden (WWF).

Värst när det gäller konsumtion per person är Förenade Arabemiraten och USA.

Därefter följer Kuwait, Danmark och Australien. Sverige ligger på 18:e plats. Största absoluta ekologiska fotavtrycket har USA, Kina, Indien och Ryssland.

Men enligt WWF finns det all anledning även för oss svenskar att ändra på vår livsstil.

– Vi överförbrukar jordens resurser med 30 procent. På ett år förbrukas det som jorden behöver ett år och tre månader för att återskapa. Om alla skulle leva som svenskarna skulle vi behöva tre jordklot, säger Carina Borgström-Hansson, projektledare för Ekologiska fotavtryck på WWF.

Trenden är att fotavtrycket per person fortfarande ökar i världens rika länder medan det minskar i de fattigaste länderna.

– Men ländernas totala ekologiska fotavtryck ökar när befolkningarna växer, säger Carina Borgström Hansson.

Djurarterna minskar

Rapporten, kallad Living Planet Report, redovisar, förutom fotavtryck, också tillståndet för jordens olika ekosystem och arter. Granskningen omfattar närmare 5 000 populationer av drygt 1 600 arter av fiskar, groddjur, reptiler, fåglar och däggdjur sedan 1970. De flesta djurarterna har minskat med cirka 30 procent, rapporterar WWF.

Tropikerna är mest illa ute. Där har mångfalden minskat med drygt 50 procent, genom avskogning och markomvandling.

– Men det finns också ljusglimtar. Bland annat ser det positivt ut för rätval, vikval och afrikansk elefant, säger Lasse Gustavsson.

Stora utsläpp och rovdrift

Den globala trenden, enligt WWF, är att ”allt fler länder utvecklar ett ekologiskt underskott och tär på naturkapitalet”. Det leder till ökad import av resurser, stora utsläpp av koldioxid, och rovdrift på jordens djur och växter.

– Vi står inför avgörande val av livsstil. Antingen fortsätter vi som vanligt vilket leder käpprätt åt fel håll eller så bestämmer vi oss för att ta fram lösningar för en framtid på en planet. Det handlar om att kunna bo, äta och transportera oss på ett uthålligt sätt. Mer än hälften av världsbefolkningen bor i dag i städer som orsakar 70 procent av koldioxidutsläppen, säger WWFs generalsekreterare Lasse Gustavsson.

Följ ämnen i artikeln