Sista delen av Halal-tv stoppas

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-12-19

Det sista avsnittet av det utskällda programmet Halal-tv kommer inte att visas.

Kritiken har varit massiv och i stället kommer en debatt att sändas om programmet.

– Vi vill samtala om varför det blev så stor uppståndelse och kritikstorm, säger projektledare Gunnar Hovferberg.

Cherin Awad, Dalia Azzam Kassem och Khadiga El Khabiry, Halal-tv.

Den åttonde och sista avsnittet av Halal-tv skulle visas på måndag och handla om kvinnors hälsa. Enligt tidningen Resumé stoppas programmet efter TV4 och SvD:s granskning av Kvinnoforum och grundare Bam Björling. I programmet intervjuas två tjejer som är medarbetare i Björlings verksamheter.

Samtala om kritikerstormen

Att detta skulle vara anledningen till att avsnittet inte sänds förnekar Gunnar Hofverberg, projektledare för Halal-tv.

– Beslutet togs innan deras gräv när vi fick erbjudande att göra ett samtalsprogram, säger han.

Då var den sista delen inte färdiginspelad och behövde kompletteras med ytterligare intervjuer.

– Vi vill i SVT:s regi göra ett samtalsprogram om varför det blev så stor uppståndelse och kritikerstorm. Även om vi har fått mycket positiv kritik också har det mesta i spalterna varit negativt, säger Gunnar Hovferberg.

Ingen uppföljning planerad

Han säger att redaktionen var beredda på att Halal-tv skulle kritiseras. Idén kommer från Holland och där väckte programmet också starka känslor. Det har kommit in många anmälningar till granskningsnämnden.

– Det är ett område som berör väldigt många. Men att bli anmäld till granskningsnämnden tycker jag inte är så allvarligt. Det är ett sundhetstecken att folk reagerar. Men det är inte bra om man blir fälld.

Det finns inga planer på en uppföljning på programserien.

– Nej, vi ska utreda programmet väldigt noga så får vi se vad som händer sedan. Vi ska diskutera om vi kunde ha gjort något annorlunda och förklarat bättre vad vi ville med programmet, säger Gunnar Hofverberg.

Programledare för måndagens debatt är Eva Beckman och Erik Fichtelius. Förutom Halal-tv:s tre programledare medverkar bland andra Devrim Mavi, chefredaktör för Arena, och religionssociolog Alf Linderman.