Rösterna som kan fälla Maud

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-03-24

Partikamrater
säger nej till
uranbrytning

Känsligt ämne Flera centerpartister är beredda att fälla Maud Olofssons och alliansens förslag om uranbrytning. Både Solveig Ternström (överst) och Eva Selin Lindgren funderar på att rösta nej i dagens omröstning.

I dag ställs Maud Olofsson mot sina egna i riksdagen.

Flera centerpartister är beredda att fälla alliansens förslag om uranbrytning.

– Jag kommer nog att rösta nej. Det är ett fruktansvärt ingrepp att bryta uran, säger centerpartisten Solveig Ternström.

Det är bara ett par veckor sedan regeringen blev överkörd i riksdagen på frågan om folkmordet på armenier i Turkiet. Idag kan det hända igen.

”Vill att vi röstar ja”

Flera centerpartister har motionerat om att kommunernas vetorätt mot uranbrytning också ska gälla provborrning av uran. Liknande motioner har också lämnats in av oppositionen. Alliansmajoriteten i näringsutskottet säger nej, men nu hotar flera alliansledamöter att driva igenom motionerna. En av dem är Eva Selin Lindgren (C).

– Det är klart att partiledningen ju gärna vill att vi röstar på utskottsförslaget. Folk slits mellan lojaliteterna: ska man vara lojal mot väljarna eller mot partiledningen, säger hon.

Även Solveig Ternström (C) kommer att rösta mot alliansen, liksom tidigare moderaten Göran Thingwall, nu politisk vilde.

Frågan är känslig inom Centerpartiet. Ärendet ligger hos näringsminister Maud Olofsson. Samtidigt har flera C-ledamöter stark press på sig från hemlänen eftersom motståndet mot uranbrytning där är starkt.

Fyra röster krävs

Det krävs bara fyra röster för att fälla alliansen och flera ledamöter ville i går inte uppge hur de kommer att rösta.

De rödgröna har redan lovat att rösta ja till Centermotionerna mot uranbrytning. För dem är dagens omröstning bara en förövning till omröstningen om nya kärnreaktorer senare i vår.

Förnybar energi

– Vi vill visa att det går att trygga energiförsörjningen med förnybar energi i stället för att satsa på uranbrytning och kärnkraft. Men framför allt är det ett sätt att visa att riksdagen kan ha makt om ledamöterna bara vågar stå upp för det de tror på, säger Thomas Eneroth (S), energipolitisk talesman.