Guldläge att sälja gamla klenoder

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-07-29

Smederna har fått guldfeber – köper till rekordhögt pris

Kedjereaktion Sören Carlander driver en guldsmedsbutik tillsammans med sin fru Karin. Intresset för att sälja gamla guldsmycken är mycket stort. Carlander föredrar dock att köpa kundernas guld, för att sedan göra om dem till nya smycken. ”Det ger oss nya jobb”. Här undersöker han en X-länk, ett traditionellt armband.

Blev semestern dyrare än du trodde?

Leta då fram gammelmormors gamla klenoder.

Guldsmederna slåss om att få köpa dem.

De gamla släktklenoderna har blivit hårdvaluta. Under sommaren har priset på guld varit uppe på rekordhöga nivåer, och smyckesmederna över hela landet har alla samma budskap:

Sälj ditt guld till oss!

– Det är betydligt billigare för smederna att köpa ditt gamla guld än helt nytt från en leverantör. Dessutom har de fått konkurrens från nya nätbaserade företag som köper upp guld, säger Michel Rufli på Guldcentralen.

Halskedja kan ge 3 000

De flesta guldsmeder betalar mellan 150 och 200 kronor per gram guld. Hur gammalt guldet är spelar oftast ingen roll.

En tunn halskedja i 18 karats guld kan säljaren exempelvis få 3 000 kronor för, ett litet dophjärta kan säljas för en femhundring.

– Vi renar guldet här i butiken, det kostar ungefär 30 kronor per gram för oss. Intresset för att sälja gamla smycken är väldigt stort, det märker vi tydligt, säger Sören Carlander, guldsmed i Norrtälje.

Priset höjs till nyår

Michel Rufli påpekar dock att guldpriset, som

i går låg på 273 kronor per gram, är lägre än på flera veckor. Högst var priset den 8 juni. Då kostade varje gram 352 kronor.

Vid årsskiftet tror Michel Rufli att guldpriset kommer att öka ytterligare.

– Jag skulle gissa att priset kommer att stiga ytterligare tio procent, minst, säger han.