”IS-ledaren svårt skadad efter attack”

Uppdaterad 2014-11-09 | Publicerad 2014-11-08

Den USA-ledda koalitionen har slagit till mot en konvoj med IS-ledare i Irak.

10 lastbilar förstördes i attacken.

Enligt källor till al-Arabiya har ledaren för Islamiska Staten, Abu Bakr al-Baghdadi, skadats svårt i attacken.

På söndagen bekräftade Iraks försvarsdepartement och inrikesdepartement att al-Baghdadi skadades i flygattacken, utan att gå närmare in på detaljer, rapporterar AP.

Flera internationella medier rapporterade under lördagen om attacken och hänvisade till en anonym källa inom det amerikanska försvaret.

Högt stående ledare inom IS ska ha haft ett möte i ett hus i irakiska al-Qaim, en stad på gränsen mellan Irak och Syrien, vilket föranlett attacken.

Enligt nyhetskanalen al-Arabiya har Abu Bakr al-Baghdadi, ledare för IS och självutnämnd kalif, skadats svårt i attacken. De hänvisar till lokala källor i Irak som de pratat med under lördagen.

”Sätter press på IS”

Enligt Mohammad al-Karbuli, parlamentsledamot i Anbarregionen, utbröt kaos efter attacken och IS-medlemmar ska ha skyndat till ett sjukhus i al-Qaim.

”Det här attacken visar den press vi fortsätter att sätta på IS terroristnätverk och på gruppens minskande frihet att manövrera, kommunicera och styra”, meddelar det amerikanska centralkommandot i ett uttalande, rapporterar bland annat Sky News.

Amerikanska källor har varken bekräftat eller dementerat uppgifterna om att al-Baghdadi ska ha varit föremål för attacken.

Oroligheter i Bagdad

Uppgifterna om attacken kommer samtidigt som USA:s president Barack Obama godkänt att ytterligare 1 500 soldater, som ska verka som rådgivare och instruktörer, ska skickas till Irak. Beskedet välkomnades på lördagen av Iraks premiärminister, även om han tyckte att det kom ”lite sent”.

Oroligheterna i Irak fortsätter samtidigt och på lördagen dödades minst 33 människor när sex bilbomber exploderade i fem shiitiska områden i huvudstaden Bagdad. Den dödligaste attacken inträffade i Karradadistriktet, där minst tio människor dödades. Mer än 100 personer skadades i attackerna, rapporterar TT.

Oroligheter i huvudstaden hör inte till det ovanliga. Nästan varje dag inträffar bombningar och skottlossning. Ofta tar IS på sig ansvaret för en del av dåden.