Robin är transsexuell – får inte bli polis

Publicerad 2014-11-02

"Kan ångra könsbytet"

Trots goda meriter nekades transsexuella Robin, 32, att få gå polisutbildningen.

Anledningen: Hon skulle kunna begå självmord, enligt polisspykologen.

– Jag har aldrig blivit bemött eller så illa behandlad som vid rekryteringen till polisen, säger Robin till P1:s Kaliber.

Robin, som egentligen heter något annat, berättar i Kalibers radiodokumentär hur hon alltid drömt om att bli polis och sökte dit första gången redan som 19-åring. Då fick hon avslag, att hon var för ung. När hon så sökte igen 2012, kändes det märkligt under intervjun med psykologen som alltid kallas in för att estimera aspiranterna. Större delen av samtalet med psykologen handlade om Robins könsidentitet. I psykologutvärderingen kan hon själv läsa i efterhand hur psykologen anser henne olämplig som polis, på grund av att hon eventuellt inte landat i sin könsidentitet, skriver Kaliber.

Genomgått hormonbehandling

För två år sedan hade Robin sedan flera år tillbaka kommit ut som transsexuell och sedan dess levt som kvinna. Radioprogrammet Kaliber berättar att Robin genomgått hormonbehandling, tränat rösten hos en logoped och påbörjat en könsutredning för att korrigera sitt kön, både juridiskt och fysiskt.

I programmet berättar Robin hur psykologen frågar hur hon ska göra i polisens omklädningsrum, hur hon tänkt med barn och får ”frågor som har att göra med min könskorrigering och absolut inte några frågor som har att göra med förväntningar på Polishögskolan eller arbetet som polis.”

Till slut får hon veta att anledningen till att hon inte kommer in på polishögskolan är att hon kan ångra sin könskorrigering och begå självmord.

Antingen lycklig – eller självmord

Robin berättar hur psykologen säger i intervjun: ”antingen så blir man ju lycklig efter en könskorrigeringsoperation eller så tar man livet av sig”. 

Kaliber citerar psykologutvärderingen av Robin, där står:

"Den springande punkten är egentligen då om hon landat tillräckligt i sin nya identitet. Det upplever hon själv att hon gjort och jag håller inte för osannolikt att det är på det viset. Jag väger dock in den osäkerhet som finns kring just detta, menar att det är klokt att avvakta varför lämpligheten bedöms som oklar."

Trots avslaget 2012 sökte Robin in till polishögskolan i år igen. Hon kom inte in.