Ebolasmittad kvinna rymde

Publicerad 2014-07-27

Över 650 människor har dött i ebolautbrottet i västra Afrika.

En smittad kvinna i Sierra Leones huvudstad fritogs av släktingar från sjukhuset.

I radio varnade myndigheterna för kvinnan - som nu rapporteras ha avlidit.

I Sierra Leone, Guinea och Liberia har över 650 människor dött i ebola, en sjukdom som det inte finns någon bot eller något vaccin mot. Omkring 90 procent av dem som smittas dör, skriver TT.

Nu har paniken dessutom spätts på av ryktesspridning och ”fritagningar”.

Ett sjukhus i staden Kenema vaktades i går av beväpnad polis efter att tusentals människor tågat mot vårdinrättningen och hotat bränna ner den, uppger BBC.

Protesterna ska ha utlösts av ett rykte om att de som vårdas på sjukhus inte är smittade av ebolaviruset – utan att de hålls på sjukhuset för användas i ”kannibalistiska ritualer”, skriver TT.

Varnade i radio

Ryktet ska ha startats av en tidigare sjuksköterska och fick till följd att anhöriga som ville ”befria” sina drabbade släktingar besköts med tårgas av polisen.

Ebolafallen i Sierra Leone har hittills varit koncentrerade till landets östra delar. Under gårdagen pågick en desperat jakt i landets huvudstad Freetown där en smittad kvinna fritogs från ett sjukhus av sina släktingar.

Radiokanaler i hela landet varnade för att den 32-åriga kvinnan är en ”risk för alla”.

Hon är den första personen i huvudstaden som konstaterats vara smittad av viruset, uppger BBC.

Kvinnan tog sin tillflykt till ett hus där traditionell medicin utfördes. Men tvingades åter att söka professionell hjälp och ska enligt Reuters ha avlidit i en ambulans på väg till sjukhuset.  

Nyligen bekräftades också det första eboladödsfallet i Nigeria, kontinentens största land sett till befolkning, skriver AP. En 40-årig man som rest från Liberia kräktes på planet och sattes i karantän vid ankomsten till Lagos.

I förrgår dog han.

Risk för spridning

Myndigheterna uppger att mannens syster dött i Ebola i Liberia och att de inte kan förklara hur han tillåtits att flyga till Nigeria.

Landets myndigheter har nu satts i högsta beredskap och hälsoministern Onyebuchi Chukwu uppger att alla passagerare ombord på flygbolaget har kontaktats.

– Vi övervakar och utreder situationen, säger han enligt AP.