Mexiko hotas av kollaps

Knarkkriget – en bortglömd pågående massaker

Varje dag tickar korta nyhetstelegram in från Mexiko om mord, avhuggna huvuden och tortyr.

Ändå är det märkligt tyst om en av vår tids värsta pågående massakrer.

Ett knarkkrig som hotar en stats existens och förra året krävde 6 000 människoliv.

Wolfgang Hansson.

Sjuårige Raul Xazziel Ramirez har inget med knarkkriget att göra. Han råkade bara befinna sig på fel plats vid fel tidpunkt.

Plötsligt öppnade några män eld mot bilen han färdades i. Pappa som satt vid ratten dödades omedelbart. Raul lyckades öppna passagerardörren och börja springa. Han mördades kallblodigt med flera skott i ryggen.

Meddelanden på kroppen

Händelsen häromdagen hade förmodligen inte ens kvalificerat sig för ett nyhetstelegram om det inte vore för det faktum att Raul gick i skola på andra sidan gränsen, i amerikanska El Paso där han bodde med sin mor.

Bestialiska och till synes meningslösa mord har blivit vardag i Mexiko och särskilt i städer som Ciudad Juarez som ligger direkt vid gränsen mot USA.

Under årets nio första månader mördades 1 800 människor i Ciudad Juarez. Polisen hävdar att 90 procent av morden är knarkrelaterade.

De döda dumpas ofta på offentliga platser med meddelanden fästa på kroppen som en varning till andra.

Knarkkartellerna hotade tidigare i år att mörda en polis var 48:e timme om inte stadens polischef avgick. Efter de två första polismorden lämnade han sin tjänst.

Så illa är läget att regeringen skickat 10 000 soldater till staden för att försöka ta kontroll över situationen.

Enorma vinster

Stadens affärsmän har vädjat till FN att skicka fredsbevarande trupper för att återställa lugnet.

Men de makabra nyhetstelegrammen fortsätter ticka in.

En amerikansk försvarsrapport pekade i februari ut två stater i världen som hotades av kollaps, Pakistan och Mexiko.

Mexikos krig handlar varken om territorium eller den politiska makten. Det handlar om friheten att smuggla kokain och syntetiska droger till USA och övriga världen.

Mexiko har ersatt Colombia som transitland för knarket. Två stora och ett antal mindre knarkkarteller slåss om att kapa åt sig så stor del av hanteringen som möjligt.

Vinsterna är enorma.

Joaquin Guzman – med smeknamnet "den korte" – som leder Sinaloakartellen pekas av amerikanska finanstidningen Forbes ut som en av världens rikaste män med en förmögenhet på sju miljarder kronor.

Köpta poliser

Han omger sig med en egen militärt utrustad elitstyrka , Los Zetas, på flera hundra soldater. Många av dem rekryterade från Mexikos armé.

Kartellerna infiltrerar dessutom varje vrå av de mexikanska samhället. De finns inom polisen, åklagarväsendet, fängelseadministrationen, domarkåren och armén.

Korruptionen finns även i samhällets elitskikt.

För ett år sedan greps chefsåklagaren som ansvarade för kampen mot organiserad brottslighet. Anklagad för att ha tagit emot tre miljoner kronor i mutor.

Den som söker sig till polisen för att få hjälp har ungefär 50 procents chans att möta en polis som inte är köpt av knarkmaffian.

Guzman är med andra ord inte bara rik. Han är mäktig också. Forbes placerar honom på plats 41 över sin lista på världens mäktigaste. Före personer som Rysslands president Dimitrij Medvedev, Israels Benjamin Netanyahu och Frankrikes Nicolas Sarkozy.

Mexicos president Felipe Calderon – som inte ens platsar bland de hundra på listan – tog en stor risk när han för några år sedan förklarade krig mot knarksyndikaten.

Krig har det blivit.

Antalet dödsoffer sedan 2007 närmar sig 15 000.

Trots att myndigheterna gripit över 50 000 människor och beslagtagit mängder av knark och knarkpengar visar våldet inga tecken på att minska.

Regeringen och myndigheterna står under stark press. Ett land är på väg att slitas sönder.

Genom att skapa kaos och död hoppas knarkmaffian tvinga bort Calderon från makten och sätta dit en mer välvilligt inställd president.

Under tiden fortsätter nyhetstelegrammen att ticka in.