Källor: Nervgaser hittade i Syrien

Publicerad 2015-05-08

Spår av nervgaserna sarin och VX har hittats av internationella inspektörer i Syrien.

Det uppger diplomatkällor till nyhetsbyrån Reuters.

Spår av nervgasen sarin och VX ska ha hittats i Syrien. Fyndet ska ha gjorts vid en militär researchanläggning som inte har redovisats för internationella inspektörer, uppger diplomatkällor för nyhetsbyrån Reuters på fredagen.

Prover som tagits av experter från organisationen OPCW i december och januari visade sig innehålla substanser som behövs för att framställa giftgas, uppger en anonym källa.

Fynden har gjorts vid en militär forskningsanläggning, skriver TT.

– Det här är en rätt stark indikation på att de har ljugit om vad de gjort med sarin. Hittills har de inte kunnat ge någon tillfredsställande förklaring till det här fyndet, säger en diplomatkälla till Reuters.

”Använt klorgas”

Så sent som i början av maj kom nya anklagelser mot den syriska regimen för nya attacker med kemiska vapen.

Oppositionsgrupper larmade då om att det ska ha använts klorgas i staden Saraqeb i Idlibprovinsen i nordvästra Syrien.

Helikoptrar skulle då ha använts för att släppa ner tunnor med gasen.

OPCW fick 2013 i uppdrag av FN att förstöra Syriens kemiska vapenarsenal.

De fick uppdraget efter att president Bashar al-Assads regim erkänt att de haft kemiska vapen och lovat att förstöra dem. Det löftet kom till efter att USA hotat att ingripa militärt mot den syriska regimen. Hotet kom efter anklagelser om att regimen använt saringas mot civilbefolkningen, bland annat i staden Ghouta där hundratals människor ska ha dött i en gasattack, skriver Reuters.

Trots att Syrien lämnat över 1 300 ton kemiska vapen till OPCW har det funnits misstanker från väst om att regimen undanhållet delar av arsenalen.

”Kan vara medvetet schabbel”

OPCW:s inspektörer har varit i Syrien åtta gånger för att försöka verifiera att regimen lämnat korrekta uppgifter – men diplomatkällor uppger att inspektörerna fortsätter komma tillbaka med fler frågor än svar, skriver Reuters.

Svensken Åke Sellström var chef för FN:s vapeninspektörer i Syrien och säger till TT att han ser två tänkbara förklaringar till det nya fynden.

– Jag gissar att de har schabblat och glömt att deklarera det här, eller så kan det vara något som de har fått tillstånd att behålla, säger Åke Sellström till TT.

Men han säger att det också kan ha ytterligare en förklaring:

– Det kan vara ett medvetet schabbel, där man kontrollerar hur noggranna inspektionerna är.