Solplan på väg över Stilla havet

Uppdaterad 2015-06-01 | Publicerad 2015-05-31

8 000 kilometer – utan bränsle. Det soldrivna planet Solar Impulse 2 har gett sig ut över Stilla havet och har därmed inlett sin längsta och svåraste etapp på sin resa runt jorden.

”Jag tar tiden som den kommer, allt måste göras långsamt och försiktigt i cockpiten. Jag gör mig hemmastadd i miljön och lär mig hur jag ska göra det bekvämt för mig i sex dagar och nätter”, hälsar piloten André Borschberg, tio timmar efter att planet lyft från Nanjing i östra Kina, enligt projektets hemsida.

Målet är Hawaii och för att ta sig dit behöver planet inte bara klar himmel för att de 17 000 solcellerna ska kunna prestera maximalt, utan även gynnsamma vindar. Vingspannet är bredare än en jumbojets men planet väger inte mer än en bil.

Flygfärden över Stilla havet är den sjunde etappen på det propellerdrivna planets väg jorden runt. Projektet startade i Abu Dhabi i Förenade arabemiraten i mars men försenades i över en månad i Kina i väntan på rätt väderförhållanden.

Den schweiziske piloten André Borschberg är en erfaren pilot, men tvivlar inte på att det är ett svårt uppdrag.

– Jag är extremt glad att få lyfta, men det kommer att bli en lång flygning. Väderförhållandena är inte perfekta, men vi tror att vi har en god chans och vi vill ta den, sade han till BBC före avfärden.

TT

Följ ämnen i artikeln