Explosion av mygg i Norrland

Uppdaterad 2016-07-07 | Publicerad 2015-06-29

Myggplågan har tagit ett järngrepp om Norrland. På tre veckor har försäljningen av myggmedel ökat med över 8 000 procent i Norrbotten, Västerbotten och Jämtland.

Det köps galet mycket myggartiklar just nu. På bara tre veckor har turerna till apoteken i Sverige för att inhandla roller, spray, stift och lotion mot mygg tätnat i raketfart. Norrbottens läns landstings försäljning ökar med 2 000 procent – varje vecka – sedan tre veckor tillbaka. Det visar statistik från Kronans apotek över sin försäljning som tagits fram för Aftonbladet.

– Nu går folk på semester och tar sig ut i landet och då upptäcker man att det är väldigt mycket mygg i skogiga områden i år, säger Malin Andersson, egenvårdsspecialist på Kronans apotek.

LÄS MER: Hon fick femtio myggbett i ansiktet

Dubblad försäljning

Myggen verkar plåga värre än någonsin. I Jämtland såldes mer än dubbelt så mycket myggmedel den här veckan som vid samma tid i fjol. Värst drabbade jämfört med tidigare år är landstingen Jämtland, Västerbotten, Västernorrland och Norrbotten där mer än dubbelt så mycket myggartiklar säljs. Gävleborg, Jönköping, Dalarna, Gotland och Blekinge landsting har än så länge krängt kring det dubbla mot förra året.

Rolla på strumpor

Det som handlas är både förebyggande och behandlande medel säger Malin Andersson. Men att gå insmord i myggmedel hela sommaren är inget hon rekomenderar.

– Det bästa är att täcka med kläder och använda myggmedel på extra utsatta ställen som anklar och vader. Är man känslig kan man rolla på kläder, på strumporna, för att slippa direkt kontakt med huden, säger Malin Andersson.

Följ ämnen i artikeln