Polisen inför Nobel: ”Pådraget är större än någonsin”

Publicerad 2015-12-10

Säpo har hårdgranskat närmare 800 personer inför årets Nobelfest.

Och säkerheten kring arrangemanget är högre än någonsin.

– Det är ett pådrag större än något år, säger en källa till Aftonbladet.

Mellan 700 och 800 personer har utsatts för en registerkontroll av Säkerhetspolisen, Säpo, inför kvällens Nobelfest. En åtgärd som görs på människor som ska anställas till en säkerhetsklassad tjänst eller ”som ett skydd mot terrorism”.

Enligt myndigheten tar en sådana kontroll mellan en och fyra veckor att genomföra och nu har alltså alla som ”deltar i arrangemanget” – men inte inbjudna gäster – kollats.

En registerkontroll innebär att Säpo har hämtat uppgifter om personerna från belastnings-, misstanke- och polisens ”allmänna spaningsregister”, skriver myndigheten i ett pressmeddelande.

”Man har världens ögon på sig”

Säpo skriver också att det är en intensiv arbetsinsats som kommer pågå när kungafamiljen, statsministern och andra inom statsledningen samlas på samma ställe som Nobelpristagarna och andra ”högdjur”, samtidigt som världens blickar riktas mot Stockholm.

Enligt källor till Aftonbladet kommer säkerhetsinsatsen i år vara mer omfattande än någonsin.

– Det är ett säkerhetspådrag större än något år, med tanke på det som hänt i Paris, och den förhöjda terrorhotsnivån.

Den 18 november höjde Säpo hotnivån från en trea (förhöjt hotläge) till en fyra (högt hotläge) på den femgradiga skalan.

Hotnivån är fortfarande förhöjd, trots att misstankarna mot den man som greps misstänkt för terrorförberedelser helt har avskrivits.

Och det kommer märkas i centrala Stockholm när Nobelfestdeltagarna samlas, enligt Aftonbladets källor.

– Det är en plats i Stockholms hjärta där svenska ministrar, hela kungafamiljen och internationella celebriteter samlats och man har världens ögon på sig, säger uppgiftslämnaren.

– En person som uppträder misstänkt kan leda till ett ingripande eller en kvarglömd ryggsäck till en avspärrning - i år kommer vaksamheten bland poliserna vara stor.

Kommenterar inte säkerhetsarrangemanget

Lars Byström, pressinformatör på Stockholmspolisen, säger att de inte lämnar några uppgifter om hur de kommer hantera säkerheten kring arrangemanget. Till exempel uttalar de sig inte om hur många poliser som kommer bevaka tillställningen och om det är fler i år jämfört med tidigare.

– Vi kommenterar sällan sådant. Men vi har samverkat tajt med Säkerhetspolisen och har tagit ut de resurser vi anser behövs för att klara av insatsen, säger Lars Byström.

Han uppger också att det inte finns något konkret hot mot tillställningen och att insatsen främst kommer märkas av i trafiken.

– Vi kommer ha avspärrningar och trafikåtgärder, främst kring Konserthuset, säger Lars Byström.

I ett pressmeddelande skriver Stockholmspolisen att de förberedelserna inför Nobelfesten kommer märkas redan kring 13-tiden på Hötorget och sedan kommer bland annat Kungsgatan att stängas en timme senare. Ytterligare vägar kommer att stängas av i samband med att gästerna anländer och lämnar festligheterna på Konserthuset.'

Polisen uppmanar alla att ställa bilen och åka kollektivt – även om bussar såväl som tunnelbanan kommer att påverkas under Nobelkalaset.

Polisen tejpar munnen

Samtidigt som festligheterna pågår så kommer poliser att protestera mot anställningsvillkoren. Manifestationens tre viktigaste punkter är lönen, arbetsmiljö och möjligheten till inflytande och sker i anslutning till Nobelfestenmed start klockan 18.00

Men det är inget som kommer att skanderas – i stället kommer alla att vara tysta.

– Vi kommer att ha facklor och plakat, men vi fick inte tillstånd att använda oss av högtalare. Därför kommer vi alla att tejpa för våra munnar, säger Tommy Hansson, informationsansvarig för polisförbundet i Stockholm.

Enligt Lars Byström har manifestationen tillstånd för upp till 500 deltagare.

Följ ämnen i artikeln