Permanenta förband sätts in på Gotland

Publicerad 2016-09-14

Läget i omvärlden gör att Sverige omedelbart kommer införa permanenta förband på Gotland.

Ett mekaniserat skyttekompani på 150 soldater blir första förband på ön.

– Vi kör i gång verksamheten redan nu. Det här föranleds av en bedömning av vår säkerhetspolitiska situation som har försämrats. Vi bedömer att den situationen kommer att bestå, säger försvarsminister Peter Hultqvist till DN.

Militären saknar dock skjuttillstånd, rapporterar SvD.

Sveriges överbefälhavare har på ondsdagsmorgonen gett order till det mekaniserade skyttekompaniet, en stridsgrupp som förflyttar sig med bepansrade stridsfordon, som just nu ligger i övning att stanna på Gotland. Snabbinsatsförbandet kommer därför inleda den fasta militärnärvaro som ÖB tagit beslut om, från och med klockan 07 på morgonen, avslöjar SVT Nyheter.

Kompaniet kommer att avlösas av andra förband fram till juli 2017 då en permanent stridsgrupp ska finnas på plats.

– Att ha militär representation på plats innebär att du har ett förband med kapacitet som kan öva och träna och som också kan ta den skarpa uppgiften den dag den kommer, säger Sveriges överbefälhavare Micael Bydén till SVT.

”Ansvar för suveräniteten”

Det försämrade omvärldsläget innebär inget direkt hot mot Sverige.

– Det gäller ju att se realistiskt på den omvärldssituation som råder, försvarsmakten tar nu sitt ansvar och visar här att vi med en ökad militär förmåga tar ansvar för landets suveränitet, säger Micael Bydén.

Han utesluter inte att Sverige kan komma att förstärka försvaret av Gotland ytterligare.

– Försvarsmakten omprövar hela tiden de planer som ligger.

Truppomflyttningen till Gotland ryms enligt försvarsmakten inom nuvarande budget.

Får inte skjuta

Förbanden på Gotland övar på Tofta skjutfält, men just att få skjuta där är problematiskt.

På den norra halvan av skjutfältet får man skjuta med skarp ammunition men med begränsningar för antal skott och antal dagar. På den andra halvan av fältet har man inget tillstånd alls.

– Formellt kan man öva med lös ammunition på södra delen eftersom tillståndsplikten gäller övningar med skarp ammunition. Men samtidigt får man vara lite försiktig så att det inte blir ett dividerande om tolkningen av de här bestämmelserna, säger Folke Borgh, miljöjurist i Försvarsmakten, till SvD.

Tidigare skjuttillstånd släpptes i mitten av 2000-talet då militären avvecklade verksamheten på Gotland. Nu krävs en ny ansökan för att få tillgång till hela fältet.