Nackabor rasar mot kommunen efter rykten om flyktingboende

Publicerad 2016-05-12

Personalchef: ”Det bor flera tonårstjejer i husen allra närmast denna fastighet. Är det något ni tagit med i planeringen?”

Boende i Saltsjö-Boo i Nacka rasar mot kommunen som, enligt rykten, planerar att starta ett hem för ensamkommande flyktingbarn mitt i ett villakvarter.

Grannar till fastigheten har skickat totalt omkring 90 mejl till kommunledningen, som i svar efter svar dementerar uppgifterna.

”Jag kommer inte att våga låta min hustru vara utomhus”, skriver en 56-årig man i ett upprört mejl.

De senaste veckorna har inkorgarna i flera ledande Nackapolitikers mejlkonton fyllts av arga och upprörda meddelanden från kommuninvånare som bor i Saltsjö-Boo.

Något som SVT var först att rapportera om.

”Fullständigt otryggt”

Anledningen till raseriet är ett rykte om att kommunen har planer på att öppna ett boende för ensamkommande flyktingbarn i en villa på Moravägen i Saltsjö-Boo.

”Detta område som vi har kunnat anse vara tryggt i alla år kommer då att bli fullständigt otryggt. Rent av farligt!!! Jag kommer inte att våga låta min hustru vara utomhus, i trädgården eller gå hem själv från arbetet. Kommer inte att våga låta våra döttrar komma på besök”, skriver en 56-årig man som bor i området.

I det aktuella huset huserar mc-klubben Hells Angels och kommunen vill nu köpa villan. Enligt Jan-Eric Jansson (KD), kommunalråd i Nacka kommun, är det ännu inte bestämt vad kommunen ska använda fastigheten till om man vinner budgivningen.

Det är således inte bestämt om det faktiskt ska bli något boende för ensamkommande.

”Brott, våld, våldtäkter, bränder och allmän oro”

Men enligt uppgifter till SVT finns det planer på att göra om fastigheten till ett boende för ensamkommande flyktingbarn, vilket har lett till den utbredda ilskan. En uppgift som kommunen dementerar.

”Vi är oroliga över brott, våld, våldtäkter, bränder och allmän oro i vårt område. Statistiken är minst sagt otrevlig kring dessa boenden!!!”, skriver en 36-årig kvinna som sitter i fyra bolagsstyrelser.

”Vad ska dessa unga män syssla med hela dagarna och kanske även nätterna igenom, rastlösa och uttråkade? (...) Gör om gör rätt!”, skriver en 53-årig sjuksköterska.

Kommunen har i sina svar till de boende understrukit att det ännu ej är bestämt vad huset skall användas till. Något en 61-årig företagare som bor i området inte ger mycket för:

”Hur kan du bara vilja sätta in ett flyktingboende utan att överhuvudtaget kommunicera med oss. Du vill bara göra det så enkelt som möjligt för dig själv och gömmer dig bakom alla måsten och lögner om att det kan ju bli en annan form av kommunalt socialt boende där”, skriver han.

Det flyr de från – och så många får stanna i
Sverige

Inte ovanligt med protester

Enligt Migrationsverket förekommer det i flera fall protester från grannar när planer på flyktingboenden offentliggörs.

– Många gånger möts man av oro och ovisshet men det brukar lägga sig när man väl har etablerat sig, säger Guna Graufelds, presskommunikatör på Migrationsverket.

En 51-årig personalchef i Saltsjö-Boo sammanfattar sin ”oro och ovisshet” på följande sätt:

”Bara tanken på att vår tonårsdotter riskerar att komma hem med bussen en sen kväll och måste ta sig hem på mörka villagator i sällskap med ett antal unga män från det planerade boendet gör oss vansinniga av oro. Vem av er tar ansvar för att hon inte råkar illa ut? Vem av er garanterar att hon inte blir kontaktad och konfronterad? (...)”

På Sveriges kommuner och landsting, SKL, har man inte en bild av att kommuninvånare protesterar mot flyktingboenden i hög utsträckning.

”Vi har inte kännedom om att kommunerna haft några stora problem med detta på slutet och då särskilt med tanke på hur många HVB som startats det senaste halvåret. Men det är ju tyvärr inget nytt problem. Det dyker upp med jämna mellanrum”, skriver Fredrik Hjulström, handläggare på SKL, i ett mejl till Aftonbladet.