Boende fortfarande evakuerade efter explosion

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
Fortfarande åtta månader efter explosionen i Linköping har många inte flyttat tillbaka. En del får till och med vänta till i höst. Arkivbild.
Foto: Jeppe Gustafsson/TT
Fortfarande åtta månader efter explosionen i Linköping har många inte flyttat tillbaka. En del får till och med vänta till i höst. Arkivbild.

Flera boende i de hus som drabbades värst av explosionen i Linköping i somras har fortfarande inte fått flytta tillbaka. Troligen kommer de sista inte kunna flytta hem igen förrän tidigast under senhösten – över ett år efter sprängningen, uppger SVT Öst.

Flera kvarter av bostadshus och verksamheter, bland annat en förskola, skadades av den tryckvåg bomben utlöste i centrala Linköping den 7 juni 2019. Omkring 190 lägenheter drabbades av antingen små eller stora skador och under det första dygnet evakuerades 131 av lägenheterna.

– Bostäderna blev en brottsplats och polisen spärrade av området, men huvuddelen av de boende var tillbaka efter några dygn, säger Fredrik Törnqvist, vd på bostadsbolaget Stångåstaden, till SVT.

Men 37 hyresgäster har ännu inte kunnat flytta hem, trots att det snart gått åtta månader. Ett tiotal av lägenheterna totalförstördes.

– Det är tak, fasader, balkonger, fönster och dörrar som måste ersättas samt massa markarbete som behöver göras. Även trapphus skadades, hissar måste bytas ut, och värmesystem och vattenrör gick sönder, säger Fredrik Törnqvist.

Enligt Polisen är Linköpingssprängningen den hittills största mot ett civilt mål; liksom mängden sprängmedel som användes.

Publicerad: