Poliser åtalas för dödsskjutningen av Eric Torell

Av: Anders Johansson, Joachim Kerpner

Publicerad:
Uppdaterad:

Åklagaren väckte i dag åtal mot tre poliser för dödsskjutningen av Eric Torell, 20.

En åtalas för vållande till annans död, och två för tjänstefel.

Den polis som åtalas för vållande till annans död sköt Eric Torell när han hade vänt ryggen till.

Eric Torell, 20, med Downs syndrom, sköts till döds vid 4-tiden på morgonen den 2 augusti. Han var ute och lekte med ett leksaksvapen och älskade poliser. Poliserna sköt 25 skott, varav tre träffade, ett av dem i ryggen.

Chefsåklagare Martin Tidén vid särskilda åklagarkammaren i Stockholm, förundersökningsledare i ärendet, redogjorde vid en presskonferens på fredagsförmiddagen för händelseförloppet.

De tre poliserna som var på plats på innergården vid Norrbackagatan 41–43 i Stockholm ropade till Torell att släppa vapnet. När han inte gjorde det öppnade de eld.

”Trodde var riktigt vapen”

Enligt åklagaren var det ett rimligt beslut, eftersom de verkligen trodde att Torell hade ett skarpladdat vapen.

– Jag anser att det är bevisat att det kan uppfattas som ett riktigt vapen. Min slutsats är att när de börjar skjuta har de med fog trott att det var ett riktigt vapen. Detta var inte oförsvarligt, sade Tidén.

En bild som visades hos åklagarmyndigheten i dag visar polisens förstärkningsvapen MP5 (överst) och det leksaksvapnet Eric Thorell höll i när han sköts till döds.
Foto: Magnus Hallgren / Dagens Nyheter
En bild som visades hos åklagarmyndigheten i dag visar polisens förstärkningsvapen MP5 (överst) och det leksaksvapnet Eric Thorell höll i när han sköts till döds.

Men i nästa skede vänder Torell ryggen till de tre poliserna, och blir då skjuten med ett skott i ryggen. Detta skott är åtalbart, eftersom poliser alltid efter hand ska bedöma om de ska fortsätta skjuta eller inte:

– Det finns något som heter verkanskontroll. Det innebär att de efter varje skott ska avgöra om de kan fortsätta skjuta verkanseld, sade åklagaren.

Oförsvarligt skjuta i ryggen

Han konstaterade att när Eric Torell vänt ryggen till borde skottlossningen ha upphört, eftersom nödvärnssituationen då hade upphört.

– Då är det oförsvarligt att skjuta, konstaterade Tidén.

Två av tre poliser som gav eld på innergården vid Norrbackagatan åtalas. En polis för vållande till annans död, den andra för tjänstefel. Polisinsatschefen åtalas också, för tjänstefel.

– Det finns inte ett samband mellan polisinsatschefens handlande och Torells död. Det är därför han bara åtalas för tjänstefel, sade Tidén.

Han berättade bland annat att polisinsatschefen i ett tidigt skede hade fått kontakt med Eric Torells pappa, som berättade att Eric var försvunnen. Denna information vidarebefordrade han inte till patrullen på innergården.

Åklagaren konstaterade vid presskonferensen att det inte har gått att utreda i vilken ordning de tre skotten träffade Eric Torell.

Gav inte första hjälpen

De tre poliserna som sköt Torell gav honom inte första hjälpen, eftersom de gjorde bedömningen att han kunde ha sprängmedel på kroppen. Först efter omkring 15 minuter kom piketen till platsen, och började med en räddningsinsats:

– Men rättsläkaren har sagt att den tidsfördröjningen inte spelar någon roll, hans liv hade ändå inte gått att rädda, sade Tidén.

Det dödande skottet gick genom Eric Torells aorta, stora kroppspulsådern. Ett annat skott gick genom levern, ett tredje fastnade i vänstra skuldran. Torell sköts inte när han låg ner, visar utredningen.

De tre poliserna nekar till brott och deras advokater anser att det är långt ifrån självklart att det blir fällande domar.

”Förvånad att åtal väcks”

Anton Strand företräder den av poliserna som åtalas för det dödande skottet. Han säger till Aftonbladet att han är förvånad över att åtal väcks.

– Åklagaren tycker att det föreligger en nödvärnssituation och att poliserna inte gjorde fel när de öppnade eld, säger Anton Strand. Och det bygger man på dels att det inte gick att se att målsägaren hade Downs syndrom och dels på att det inte gick att se att det var ett äkta vapen

– De hade rätt att tro att de befann sig i en livsfarlig situation. Och sedan väcker åklagaren ändå åtal för hur man agerar i denna konstaterade livsfarliga situation. Det här är ett resonemang som jag tycker är svårt att följa och jag tror att tingsrätten kommer få svårt att följa det också.

1 av 5 | Foto: Jerker Ivarsson
Chefsåklagare Martin Tidén.
1 av 18 | Foto: Privat
20-åriga Eric Torell sköts ihjäl av polis.
Publicerad:

LÄS VIDARE