Nyöppnade gator i Europa – långa köer på shoppingstråk

Av: Josefine Karlsson

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Efter månader av nedstängda samhällen lättade i dag flera länder på sina karantänsregler.

Tyska elever coronatestades innan skolan och i Bryssel ringlade köerna längs shoppinggatorna.

I Belgien har invånarna suttit i en åtta veckor lång karantän. När landet öppnade upp samtliga butiker under måndagen var det många som tog chansen att gå utomhus.

I Bryssel började köerna ringla längs shoppinggatorna timmar före öppning, rapporterar The Brussels Times. Utanför flera butiker och varuhus samlades folk iförda munskydd.

Polisen närvarade på gatorna och såg till att reglerna om social distansering följdes. Myndigheterna har bland annat beslutat om att sätta upp kravallstängsel längs vissa gågator för att hålla isär besökare.

Shoppingsugna Brysselbor tog tillfället i akt sedan butikerna öppnat igen under måndagen.
Foto: FRANCISCO SECO/AP
Shoppingsugna Brysselbor tog tillfället i akt sedan butikerna öppnat igen under måndagen.
Foto: MATTHIAS SCHRADER/AP
Även i Tyskland, som här i München, lockade nyöppnade butiker isoleringströtta kunder.

Friska elever bär grönt klistermärke

I Tyskland har restriktionerna långsamt lättat och de 16 delstaterna öppnar upp i olika takt. Delstaterna bestämmer själva när restriktionerna ska lyftas och skolorna öppnar gradvis. Restauranger tillåts öppna på fredag. I en skola i Neustrelitz, norra Tyskland, har elever fått klartecken att återgå till skolbänken, efter att ha gjort ett coronatest på sig själva, enligt The New York Times.

Ett positivt test, betyder att eleverna måste vara hemma från skolan ytterligare två veckor. De elever som testads negativt, får bära ett grönt klistermärke som ett tecken på att de är smittfria och får röra sig på skolområdet utan munskydd. Var fjärde dag ska eleverna testas på nytt.

Foto: BURHAN OZBILICI/AP
En kund får tempen tagen av en säkerhetsvakt vid den populära shoppinggallerian Karum i Ankara, Turkiet.

Krav på ansiktsmask i Turkiet

För första gången på sju veckor öppnade även köpcentrumen i Turkiet under måndagen, rapporter AP. Innan en besökare släpps in i köpcentrum måste deras temperatur kontrolleras samt att samtliga måste bära ansiktsmask. Dessutom måste trängsel undvikas genom att antalet besökare begränsas. Endast en person per tio kvadratmeter tillåts.

Turkiska hårsalonger får endast ta emot bokade kunder och tillåts bara använda engångsprodukter. Salonger i Istanbul fick under måndagen oannonserade besök från myndigheter som inspekterade om reglerna följdes. Personer över 65 år tilläts under söndagen vistas utomhus för första gången på sju veckor, men bara under ett par timmar.

Foto: DANIEL COLE/AP
En lärare på grundskolan Saint-Tronc Castelroc förbereder för elevernas återkomst under måndagen.
Foto: EMILIO MORENATTI/AP
Mingelsugna invånare i Tarragona njuter av sällskap och dryck på en uteservering, sedan Spanien lyft de strängaste restriktionerna för runt hälften av landets cirka 47 miljoner invånare.

Även Frankrike har under måndagen försiktigt lättat på sina restriktioner efter nästan två månaders nedstängning, skriver CNN. De flesta butikerna har fått öppna och allmänheten måste ha munskydd i kollektivtrafiken. Landet har dessutom delats in i röda och gröna zoner. Röd zon betyder striktare regler. Grundskoleelever återvände till skolan, men endast 15 elever tillåts samlas tillsammans.

I Spanien öppnas samhället i olika faser och under måndagen inleddes fas ett, rapporterar El Pais. Restauranger och barer får nu tillåtelse att hålla öppet, men endast till 30 procent av sin kapacitet.


PODD Corona stänger gränsen - familjer tvingas isär

På ena sidan Haparanda och Sverige, på andra sidan Torneå och Finland. Tvillingstäderna sitter ihop trots att landsgränsen går mitt i städerna. Men i coronatider har Sverige och Finland olika förhållningssätt och nu sitter dubbla kravallstaket uppe för att hålla isär invånarna i städerna. Hur funkar det i en stad som delas av en riksgräns och vad betyder det för invånarna?

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Publicerad:

LÄS VIDARE