Norska FHI: Långt fler smittade än vi trott

Uppdaterad 2020-09-07 | Publicerad 2020-09-06

Coronasmittan ökar i Norge och 1 100 personer har satts i karantän i Østfold.

Samtidigt chockhöjer FHI siffran över antalet norrmän som uppskattas ha haft sjukdomen.

De är sannolikt 60 procent fler än man tidigare trott.

Fram till förra veckan bedömde hälsomyndigheterna att mellan 34 600 och 43 500 norrmän smittats av coronaviruset.

Men på lördagen kom Folkehelseinstituttet, Norges motsvarighet till Folkhälsomyndigheten, med nya besked. Enligt myndighetens nya uppskattning rör det sig snarare om mellan 55 000 och 73 000 smittade – en ökning med 60 procent.

Norskt test för antikroppar

Ny kunskap om smittade

Anledningen till chockhöjningen är att FHI fått fram ny kunskap om de 11 000 personer som hittills testat positivt för corona i Norge.

– Vi har hittills antagit att viruset sprids ganska jämnt över de olika åldersgrupperna. När vi tittar på testdata så här långt ser vi nu att vissa åldersgrupper istället är överrepresenterade, medan andra är underrepresenterade, säger Arnoldo Frigessi, professor i biostatistik vid universitetet i Oslo, till Aftenposten.

Även om 60 procent fler än väntat har smittats, och utvecklat antikroppar, utgör de fortfarande en liten grupp i samhället, säger FHI. De menar därför att höjningen av siffran inte innebär någon förändring av den allmänna smittspridningen i samhället.

I norska Sarpsborg är mer än 500 människor satta i karantän. På bild rådhuset i staden.

1 100 i karantän efter högtid

Sedan coronasmittan tog fart igen i somras införde Norge nya restriktioner i augusti. Bland annat är det förbjudet att servera alkohol varje dag efter midnatt.

Men ännu har restriktionerna inte lyckats stävja viruset. Under lördagen rapporterades 15 nya smittade i kommunen Sarpsborg – den högsta siffran hittills sedan pandemins början, enligt Dagbladet.

I Sarpsborg och grannkommunen Fredrikstad har över 1 100 personer satts i karantän. Detta efter att många personer smittats i samband med en religiös högtid, ashura, som uppmärksammades förra helgen av religiösa samfundet Al-Ghadir Islamic Center i Østfold.

Kommunläkaren: Extrem situation

Med dagens siffror närmar sig antalet smittade efter högtiden 200 personer. Och Fredrikstads kommunläkare Sofie Lund Danielsen befarar att utbrottet kan bli Norges värsta hittills.

– Situationen vi befinner oss i nu är extrem och den kommer bli långvarig, säger hon till VG.

Sent på lördagskvällen meddelade Fredrikstad att kommunen går upp i beredskapsläge. Kommundirektör Nina Tangnæs Grønvold kallar situationen ”mycket allvarlig” och utesluter inte att fler smittade kommer att upptäckas under de kommande dagarna.

Hon säger dock att beredskapsläget i praktiken inte kommer att förändra hur kommunen arbetar mot viruset.

Hälsominister Bent Høie

Hälsoministern: Gör inget du ångrar

Inför lördagsnatten gick hälsominister Bent Høie ut med en uppmaning till sina landsmän, kanske framförallt de yngre:

– Min uppmaning är att man ska kunna vakna på söndag och tänka att man inte gjort något i helgen som man ångrar, och att man är medveten om att det finns en ökad smittspridning nu, inte minst bland unga vuxna, sa hälsoministern enligt TT.

PODD Ann bor där pandemin inte slagit till

Det finns tio länder utan registrerade coronafall – svenska Ann bor i ett av dem.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen

Följ ämnen i artikeln