Antalet unga coronafall i Skåne ökar

Av: Robert Rosén

Publicerad:
Eva Melander, smittskyddsläkare.
Foto: Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Eva Melander, smittskyddsläkare.

Den senaste tiden har Region Skåne noterat att fler barn, ungdomar och unga vuxna smittats av covid-19.

Någonting som kopplas till den utökade provtagningen - vilket gjort att fallen nu synliggörs.

– Viruset tar inte hänsyn till ålder utan kan drabba alla, säger Eva Melander, smittskyddsläkare, i ett pressmeddelande.

De senaste veckorna har provtagningen av covid-19 i Skåne ökat ordentligt. För två veckor sedan nådde regionen för första gången över 5 000 provtagningar på en vecka och onsdag den 24 juni hade Region Skåne totalt gjort närmare 37 000 provtagningar.

Den senaste tiden har också allt fler barn, ungdomar och unga vuxna konstaterats smittade av covid-19.

”En viktig signal”

Enligt Region Skåne har det troligtvis funnits en smitta bland barn, ungdomar och unga vuxna under hela våren men att det först är med den utökade provtagningen som fallen kunnat konstateras.

– Det här är en viktig signal om att vi fortfarande har en pågående smittspridning i samhället. Viruset tar inte hänsyn till ålder utan kan drabba alla. Vi vet att yngre personer oftast får mildare symtom, men de kan smitta äldre som däremot kan bli rejält sjuka och i värsta fall behöva sjukhusvård, säger Eva Melander, smittskyddsläkare, i ett pressmeddelande.

Antalet äldre minskar

Studentfiranden innebar tidigare i juni att en smittvåg bröt ut bland skåningar i 18–20-årsåldern och Eva Melander betonar också att midsommarfiranden gör att det finns en osäkerhet kring den kommande utvecklingen i Skåne.

– Hur smittspridningen kommer att utveckla sig framöver är svårt att säga. Om ett par veckor kommer vi att kunna se hur den senaste tidens firanden har påverkat smittspridningen, säger hon.

Samtidigt som fler yngre konstaterats smittade av covid-19 meddelar Region Skåne att antalet äldre som är smittade har minskat.

ANNONS

Storsäljare

Malmö

Köp en deal, spara upp till 90%

Publicerad:

LÄS VIDARE