Migrationsverket: Hamas sjukdom är inte allvarlig nog

Av: Gustaf Tronarp

Publicerad:

Hama har svårt att äta, gå och göra sig förstådd.

Men Migrationsverket anser inte att 27-åringens hälsotillstånd är tillräckligt allvarligt för att han ska få stanna i Sverige.

”Migrationsverket har mycket små möjligheter att bevilja uppehållstillstånd på synnerligen ömmande omständigheter”, skriver presskommunikatören Linn Nilsson i ett mejl till Aftonbladet.

27-årige Hama Kamal lider av den ovanliga sjukdomen dystoni, som orsakar värk och okontrollerade muskelkramper. Läkare har slagit fast att det är nödvändigt att Hama får stanna i Sverige för att han ska kunna få behandling som kan bromsa sjukdomsförloppet.

Men Migrationsverket tycker inte att Hamas är sjuk nog.

”Vi förstår att han upplever sin situation som svår. Migrationsverket ifrågasätter inte hans hälsotillstånd, men som lagen är utformad bedömer vi inte att hans hälsotillstånd är tillräckligt allvarligt för att vi ska kunna bevilja uppehållstillstånd på grund av det”, skriver pressekreteraren Linn Nilsson i ett mejl till Corren, som först uppmärksammade Hamas situation.

1 av 3 | Foto: Susanne Lindholm/TT

”Behöver vara livshotande”

I en generell kommentar till Aftonbladet betonar Linn Nilsson att bestämmelserna är hårda.

”Om hälsoskäl åberopas behöver hälsotillståndet vara livshotande eller vara så att det kräver en behandling som måste förväntas leda till påtaglig och varaktig förbättring samt att likvärdig behandling inte finns att tillgå i hemlandet.”

Hårdare krav i tillfälliga lagen

Migrationsverket kan också bevilja uppehållstillstånd utifrån vad som i lagtexten kallas ”synnerligen ömmande omständigheter”. I den tillfälliga lagen, som infördes 2016, begränsades dock de möjligheterna.

Nu krävs att den sökande är så illa däran att bristande vård i hemlandet skulle utsätta personen för vad som kan likställas vid Europakonventionens beskrivning av ”förnedrande och omänsklig behandling”.

”Det är endast i undantagsfall som en utvisning av en sjuk person skulle innebära ett konventionsbrott”, skriver Linn Nilsson.

Publicerad:

LÄS VIDARE