EU-parlamentet vill utreda slopandet av sommartid

Uppdaterad 2018-03-19 | Publicerad 2018-02-08

EU-parlamentet vill att EU-kommissionen utreder frågan om att slopa sommartid.

I dag antogs resolutionen av parlamentet.

– De återkommande tidsomställningarna är en fråga som uppenbarligen påverkar och engagerar många medborgare, säger EU-parlamentarikern Cecilia Wikström (L).

I dag debatterades argument för och emot tidsomställningen som sedan 2001 genomförs två gånger varje år i alla EU-länder. Och det blev ett ja till resolutionen efter debatt i parlamentet. En majoritet vill att EU-kommissionen utreder om tidsomställningarna ska avskaffas. Resolutionen godkändes med 384 ja-röster, 153 nej-röster och 12 nedlagda röster.

Sveriges EU-parlamentariker Cecilia Wikström (L) är nöjd över beslutet:

– Hälsoriskerna som människor uppger att de lider av, djur som påverkas negativt, och att tidsomställningen inte sparar så mycket energi som det var tänkt är skäl nog att agera. Därför välkomnar jag att en resolution har antagits som uppmanar EU-kommissionen att utreda frågan snarast och presentera ett nytt EU-direktiv kring som slår fast en normaltid året om för unionen, säger hon i ett pressmeddelande.

I riksdagen är det främst Kristdemokraterna och Centern som förespråkat att avskaffa omställningen till sommartid.

– Det här var ju en diskussion på vår stämma i höstas och det finns forskning på detta som innebär att det leder till ökad ohälsa och ökad stress helt enkelt, sa Annie Lööf (C) till TT tidigare i februari.

Regeringen har tidigare sagt att de kan tänka sig att driva frågan i EU-parlamentet om fler länder än Finland och Polen vill att det ska utredas, vilket nu står klart.

Federley: ”En onödig reglering”

Europaparlamentarikern Fredrick Federley är en av dem som varit pådrivande för en resolution.

– Självklart är frågan om tidsomställning inte det mest akuta politiska problemet vi behöver lösa, men jag anser att EU har en viktig roll att förenkla för människor i vardagen. Detta är ett av flera exempel där EU bestämmer och kan göra skillnad. Precis som alla andra onödiga regleringar borde denna tas bort, kommenterade Federley i ett pressmeddelande inför omröstningen.