Nu tillåts Prideflaggor vid vallokal igen

Publicerad 2018-08-26

I fredags togs Prideflaggor ner vid Mölnlyckes bibliotek, en lokal där svenska medborgare kunde förtidsrösta.

Sverigedemokraterna menade nämligen att flaggorna var politisk propaganda.

Nu hävs beslutet och regnbågsflaggorna kan plockas fram igen.

Under fredagsförmiddagen plockades Prideflaggor bort från Mölnlyckes bibliotek där medborgarna kan förtidsrösta. Anledningen var att Sverigedemokraterna hävdade att symbolerna var politisk propaganda och därför borde tas bort, som Aftonbladet tidigare rapporterat om.

Men nu hävs beslutet och regnbågsflaggorna kan tas fram igen, skriver SVT Väst.

Weine Samuelsson (M) är valnämndens ordförande i Härryda kommun. Han uppger att han tog beslutet på rekommendation av Länsstyrelsen, men det är valnämnden som har sista ordet.

Valnmämnden: Prideflaggor inte politiska

Den som tog beslutet att plocka bort flaggorna i fredags var valnämndens ordförande i Härryda kommun, Weine Samuelsson (M). Han tog beslutet på rekommendation av länsstyrelsen, men har inte i sista ordet i frågan. Det är det valnämnden som har och de fattade ett enhälligt beslut under söndagsförmiddagen.

– Det var ett ordförandebeslut som jag tog i fredags eftersom länsstyrelsen rekommenderade oss att ta bort symbolerna, men jag kallade till sammanträde i dag och en enhällig valnämnd har upphävt beslutet, säger Weine Samuelsson (M) till SVT.

När det kommer till frågan om Prideflaggor är politiska menar moderaten att så inte är fallet.

– Vi tycker inte att symbolen har ett politiskt budskap, utan att det är en mänsklig rättighet, säger fortsätter han till SVT.