”Budgeten var huller om buller”

Uppdaterad 2011-10-04 | Publicerad 2011-10-03

Håkan Juholt svarar på kritiken om s-budgeten

Det fanns aldrig några förslag om a-kassa och sjukförsäkringar.

Kritiken i mejlet handlade främst om att kapitelindelning saknades.

Och Rut är en ”otroligt liten fråga” internt.

Aftonbladet lät S-ledaren Håkan Juholt svara på budgetkritiken.

Håkan Juholt.

Vad säger du om den interna kritiken?

–Jag som hela tiden har vetat vad som pågår har inte annat än kunnat le åt rapporteringen. Det jag sa i mitt installationstal när jag blev vald som partiordförande, i Almedalen och i Västertorp finns i den här budgeten. Det är en väldigt tydlig, röd tråd. Så jag har inte velat kommentera det. Men jag förstår intresset. Det finns ett sug och intresse, förväntningar och förhoppningar om vår budget. Därför är det mer spekulationer om vår budget än om regeringens egen.

Men det låter som allvarlig kritik från en gruppledare att säga att vi har en budget som inte håller måttet?

– Hon hade helt rätt. Den var inte färdig. Exempelvis hela försvarspolitiken var inte med. Stora delar av sjukvårdspolitiken var inte med. Det fungerar så här: jag har varit riksdagsledamot sedan 1994 och den vanliga gången är att verkställande utskottet och gruppstyrelsen tar besluten. Sedan läggs budgeten till ledamötena. Så har jag haft det i 17 år. Då finns det inget utrymme att diskutera något över huvudtaget. Jag vill inte det. Vi har gått igenom vårt sämsta valresultat någonsin. Jag vill att de här personerna som jobbar heltid med politik ska tala om vad som är viktigast, vad de brinner för.

– Jag inledde med att säga "flera avsnitt saknas. Prata. Vad är viktigast?". Vi har inte gjort så tidigare, och jag tycker i grund och botten att det är positivt. Det blev bra politiska diskussioner.

Men det här, att Carina Moberg säger att budgeten bör skrivas om?

– Det var också att vi inte hade någon kapitelindelning. Det var huller om buller och så vidare. Strukturen var inte bra, det var oöverskådligt.Vi låg en hel vecka före. Det är i dag dokumentet ska ut, men jag ville ha ut det tidigare.

Vems fel var det att dokumentet var så ofärdigt?

– Felet var att jag kunde ställt in riksdagsgruppen på måndagen, men jag tog beslutet att vi låter riksdagsgruppen träffas. Jag tycker det är bättre att man träffas och pratar politik även om vi var långt ifrån färdiga. Det kommer jag också säga i riksdagsgruppen nu och det får jag väl utvärdera.

Sett i backspegeln, skulle du ha väntat för att slippa den kritiken?

– Nej, jag tycker inte det. Det allra värsta som kan finnas för ett parti som gjort ett fruktansvärt dåligt valresultat är tystnad. Att man inte pratar.

– Jag har ända sedan jag blev vald för sju månader sedan sagt att i Sverige ska sjuka och arbetslösa inte tvingas in i fattigdom. Att någon då trodde att jag inte skulle försöka reparera a-kassa och sjukförsäkring, det är helt obegripligt.

Så det stämde inte, det som läckte ut?

– Nej, nej. Det var inte ens skrivet.

Var kommer uppgifterna i så fall ifrån?

– Det kan vara missförstånd. Jag vet inte, jag har bara suttit och tittat vid sidan om och tänkt "Vad är det här för något?".

Det är inte så att ni har backat på några förslag?

– Vi hade inga förslag. Det här är förslagen. Vi hade inga förslag på det sättet. Gruppstyrelsen hade inte behandlat det. Däremot kastade vi ut ett antal olika frågeställningar som inte var beredda.

Men fick ni backa på grundmaterialet som ni kastade ut?

– Nej. Det kan man inte säga heller. Det var inte ett beslutsmaterial på något sätt, och jag betonar att det faller på sin egen orimlighet. Hur skulle jag ha kunnat komma tillbaka till onsdagens pressträff, när jag hållit tal under sju månaders tid om att sjuka och arbetslösa inte ska tvingas in i fattigdom - nu ska jag lägga min första budget, och då inte göra något åt a-kassa och sjukförsäkring? Det var så orimligt att jag inte ens kunde förhålla mig till det.

Men vad är det som tillkommit i processen som riksdagsgruppen ingått i?

– Vi har vässat ytterligare på utbildningssidan, yrkesutbildningarna, när det gäller generationsväxlingen, traineejobb. Miljö- och forskningsområdena. Vi hade med stora satsningar mot barnfattigdomen, men vi har kommit ännu längre på det området.

När det gäller a-kassan då?

– Ja, där fanns inget förslag.

Det fanns inget förslag, utan det tog riksdagsgruppen fram tillsammans?

– Ja, det tar man fram med sin gruppordförande och arbetar fram det ihop.

Och socialförsäkringarna?

– Det är samma där. Det har jag hela tiden sagt. Vi ska reparera sjukförsäkringarna och a-kassan. Att jag skulle backa efter sju månader i oträngt mål, det finns inte.

Rut då?

– Rut är intressant. Vi kommer att lägga tak på Rot och Rut. Styra över pengar från Rot till bostadsbyggandet. Hushållen kommer fortfarande kunna dra av för badrum och kök, men i dag är det ett par hundratusen, det är orimligt högt.

Om Rut backar ni, trots att ni varit kritiska mot hela reformen tidigare?

– Ja, det har du rätt i. Där konstaterar vi, att vi lägger tak där också, ett lägre tak än för Rot, Vi styr det mot barnfamiljer som har svårt att få livspusslet att gå ihop. Och mot pensionärer som behöver stöd. Det är nytt.

– Det här är en lösning för stressade, jäktade barnfamiljer som inte hittar någon annan lösning, och för pensionärer i kommuner där de dragit ner på hemtjänsten så att det enda som finns kvar är Rut.

Lena Sommestad (S) gick nyligen ut i en debattartikel med att Rut bara gynnar rika, håller du med om det hon skriver?

– Lägger vi tak på hur mycket man kan utnyttja det. Det här är en lösning för stressade jäktade barnfamiljer, som inte hittar någon annan lösning.

Men är det en lösning för stressade och jäktade barnfamiljer som är lågavlönade eller arbetslösa?

– Lägger du ett tak på det så kan det hjälpa till vid flytt och sådana tillfällen där livspusslet inte går ihop. Men långsiktigt är det utbyggnad av barnomsorg, kollektivtrafik och motarbetande av obetald övertidsarbete som krävs.

Är det inte möjligt att lägga de pengarna på barnomsorg?

– Nej det är så små pengar. Det handlar om några hundra miljoner kronor.

– Jag har hört många pensionärer som säger att kommunen dragit ner så mycket på hemtjänsten att de inte får någon hemtjänst, och det som finns kvar är Rut. Det är ett politiskt systemskifte.

Är det inte bättre att rusta upp hemtjänsten då?

– Absolut. Men kortsiktigt handlar det om att hjälpa personen den här eftermiddagen. Långsiktigt är det ingen lösning.

– Rut behövs för att få ihop livspusslet för väldigt få människor, men framförallt pensionärer.

Har pensionärer med lägst inkomst råd med Rut?

– Nej. Det absolut bästa för dem är att vi får fortsätta att bygga upp kommunernas verksamheter.

Hur går diskussionerna om Rut internt hos er?

– Rut är en otroligt liten fråga. Det är många som tycker genuint illa om lösningen, samtidigt som många inser att just nu kan vi inte leverera ett alternativ för de människor som behöver den. Socialdemokratin är alltid pragmatisk.

Vems fel är det att det blivit en diskussion om splittring inom partiet?

– När en boll kommit i rullning är det många som springer efter den. Så är det. Jag tycker i grund och botten att det är bra att det finns så stort intresse för socialdemokraternas budget, så jag ser inte det som något stort problem.

Du ser inte det här som negativ publicitet?

– Nej jag ser det som rakt igenom positivt. Faktiskt. För det talar om att det här är partiet man bryr sig mest om.

Vad säger du om kritiken mot att det varit tyst från dig på sistone?

– Jag har jobbat som ett djur med budgeten. Sedan har jag rest mycket i landet. Jag fick ett sms av någon som skrev att det sades att det var tyst om mig. Då stod jag i direktsängning i Radio Uppland. Tyst om mig? Jag reser runt i hela landet och lyssnar in.

Att det skrivits om att du ägnat tid åt att recensera en opera, vad säger du om det?

– Det kan möjligen varit så att man i sitt liv inte ens har sett en musikal. Det tycker jag är tråkigt. Jag uppmuntrar alla att se musikaler med politiskt innehåll. Jag valde att fira min födelsedag med att gå och se Les Misérables i Malmö. Sedan var jag så tagen av den, och i bilen på väg hem skrev jag en kulturartikel om den. Att någon vill sitta på en hög häst och göra sig lustig över det gör mig inte ett dugg.