Värmen stiger när klimatet förändras

Uppdaterad 2013-11-21 | Publicerad 2008-07-30

Det är när algerna vissnar och sjunker till botten som de gör störst skada

30 Juli 2008. Algerna driver in i badviken. Långa strimmor av äckligt gult och grönt. Badgästerna stannar kvar uppe på klipporna och förmanar sina barn att inte gå ut i vattnet: ”Akta dig för giftalgerna!”

Algerna i viken är blågrönalger, eller cyanobakterier, och de trivs bäst

i varmt och stilla väder. De växer i våra sjöar och längs hela Östersjökusten. I värsta fall är de katthårsalger och då kan de vara riktigt giftiga. Man kan bli magsjuk, hundar som dricker av sjövattnet kan dö.

Det är lika bra att inte bada.

Övergödda hav

Det är inte klimatförändringarna som framkallar alger. De gror i sjöar som är övergödda av näringsämnen, framför allt fosfor, som släppts ut från kommunala reningsverk, skogsindustrin och från jordbruket.

Sverige har en lång kust med mycket jordbruk. Enligt Naturvårdsverket står jordbruket för cirka 50 procent av de svenska utsläppen av kväve och fosfor till egentliga Östersjön (exklusive Ålands hav, Finska viken och Rigabukten) .

Östersjön kvävs ihjäl

Vi måste minska övergödningen nu. Östersjön kvävs ihjäl och de gulgröna algerna är bara det synliga beviset som skrämmer upp oss mitt i semestern. Det är när algerna vissnar och sjunker till botten som de gör störst skada. Det är då de förbrukar mycket av Östersjöns syre.

Om vi vill fortsätta att bada måste vi ställa mycket hårdare miljökrav på EU:s jordbrukspolitik. Vi måste fortsätta att rikta dem mot jordbrukarna i Sverige och kanske framför allt mot jordbrukarna i de nya medlemsländerna på andra sidan Östersjön.

Vi måste också driva på klimatförhandlingarna. För även om klimatet inte orsakar algblomning driver värmen på tillväxten. Värmen sprider algerna som i år finns ända uppe i Bottenhavet.

I bästa fall får vi en kallfront i slutet av veckan. Den kan dämpa tillväxten av alger. Men när det riktigt varma vädret kyls ner ökar risken för åskväder.

I början av veckan utfärdade SMHI en klass 1-varning för åska. Vernon

Cooray, professor i elektricitetslära vid Uppsala universitet, menar att vi kommer att få fler åskoväder på grund av klimatförändringarna. I SVT förklarar han att vi inte vet hur stora förändringarna blir, men att en grads temperaturhöjning kan ge 10–50 procent fler åskväder.

Varje år brukar ungefär fem personer skadas av åskoväder i Sverige. I år har 13 personer skadats hittills.

Tropiskt på västkusten

Tisdagen bjöd på en aning molnigare väder, men i dag spår meteorologerna att det blir varmare igen. På västkusten kommer det att vara tropiskt med en dygnstemperatur på över 20 grader.

Värmen stiger, klimatet förändras. Vi ser spåren av förändringen i sommarvädret.

Om ett år ska världens ledare skriva under ett nytt klimatavtal. Det berör oss alla.

Eva Franchell

Följ ämnen i artikeln