Polisernas hälsning till nyanlända: ”Varmt välkomna till Sverige”

Uppdaterad 2015-09-11 | Publicerad 2015-09-10

”För oss är det självklart att hjälpa människor, det kvittar vilket land du kommer ifrån”

Log In or Sign Up to View

Här hälsar poliserna nyanlända välkomna till Sverige.

– Vi tycker att det är viktigt att folk förstår att de inte ska behöva vara rädda för oss, säger Mikael, polis på Södermalm i Stockholm, till Aftonbladet.

”Hej, vi skulle vilja säga några ord till dig som nyligen har kommit till Sverige”.

Så inleder nio poliser en kort facebookvideo där de hälsar nyanlända flyktingar välkomna till Sverige.

– Vi har pratat mycket om flyktingkatastrofen och om den verklighet som råder just nu. Vi tycker att det är viktigt att folk förstår att de inte ska behöva vara rädda för oss, säger Mikael, polis på Södermalm i Stockholm som går under namnet "Mikael Doktorn" på sociala medier.

På torsdagen publicerades filmen på facebooksidan Doktorn, som drivs av personerna bakom polis-podcasten med samma namn.

”Vi finns här för att skydda dem”

Enligt Mikael är många nyanlända rädda för polisen.

– Från de länder som många kommer så har de ju med sig förutsättningar och uppfattningar om hur polisen är. Tyvärr så är det ju så i många länder att polisen mer utgör ett hot än ett skydd, säger han och fortsätter:

– Vi vill att nyanlända ska förstå att de inte behöver vara rädda för oss. Vi finns här för att skydda dem om de hamnar i nöd.

Uppmanar människor att dela med sig

Under filmklippet finns en text på engelska som förklarar innehållet.

– Vi skriver på engelska eftersom det, såklart, är många nyanlända som inte kan svenska. Vi tycker att det är viktigt att förtydliga att man inte ska behöva vara rädd.

Märker ni en större rädsla från nyanlända än från andra?

– Ja, det är klart. Självklart så har man ju flytt hit av en orsak. När folk flyr så flyr de ju för sitt liv. De kanske har flytt från en regim eller polis som förtryckt dem. När man kommer hit är man ju livrädd för polisen. Det är inget nytt fenomen, men det aktualiseras nu med de flyktingströmmar som just nu pågår.

I slutet av klippet uppmanar de människor att dela med sig av sina egna, personliga erfarenheter.

– Oavsett vad man tycker om vårt budskap så får man dela med sig av sina åsikter i kommentarsfältet. Vi är en demokrati och vill höra vad folk har att säga.