Lätt att kartlägga barn på Facebook

Uppdaterad 2015-08-24 | Publicerad 2015-08-22

Maria Schillaci, psykolog på Rädda Barnen.

Den pedofilmisstänkte mannen i Norge har kartlagt svenska barn på sociala medier.

Det är enkelt när föräldrar lägger ut bilder öppet.

– Det är lätt för en person som har onda avsikter att kartlägga ett barn, säger psykologen Maria Schillaci på Rädda Barnen.

Internet har öppnat upp världen för oss, men också blottat oss för världen. Psykologen Maria Schillaci på Rädda Barnen säger att föräldrar måste bli mer medvetna om risken med att lägga ut bilder på sina barn på sociala medier som Facebook eller Instagram.

– Man ska vara medveten om att göra kopplingen från den lilla apparaten man har i handen till världen. Som det är i dag är det lätt att kartlägga ett barns aktiviteter. Många idrottslag lägger till exempel ut information om vad alla spelarna heter, säger Maria Schillaci.

Hon säger att barn behöver vägledas i nätanvändande, precis som man som förälder följer sitt lilla barn över gatan.

Jakt på "likes"

Många föräldrar lägger ut bilder av sina barn på öppna konton, som vem som helst kan se. Ofta även med information om platsen där de befinner sig.

Psykologen Maria Schillaci vill att föräldrar ska ta en funderare om varför de lägger ut bilderna. Om det handlar om deras eget behov av bekräftelse och den tillfredsställelse som många "likes" ger.

– Gillningarna som trillar in gör ju något med oss. Men många barn känner sig kränkta av att föräldrarna lägger ut bilder på dem utan deras medgivande. Det är kanske inte så kul när man kommer upp i tonåren med bilder i situationer som man inte är bekväm med, säger hon.

Inget är privat

I regel går det att ändra sekretessinställningar så att kontot bara visas för ens vänner eller följare som man själv godkänner. Men inte heller det räcker alla gånger för att skydda sig.

Det är lätt för vem som helst att starta ett fejk-konto.

– Valet mellan privat eller öppet konto är upp till var och en. Inget är egentligen helt privat på internet, men vill man skydda sina bilder och skydda sina barn så är ett privat naturligtvis bättre än ett öppet, säger Maria Schillaci.

Rädda Barnen lanserar i höst en ny handbok i nätanvändande under namnet "Nätsmart".

Följ ämnen i artikeln