Uppgifter: USA kände till knarkbaronens flyktplaner

Publicerad 2015-07-14

Mexikos mest ökända knarkkung, Joaquin "El Chapo" Guzman, rymde ur sin fängelsecell genom en avancerad tunnel som hade både belysning och ventilation, 10 meter under jord.

Samtidigt vittnar nya uppgifter om att amerikanska myndigheter kände till att Guzmans kumpaner ville frita honom.

Nu har Mexiko utlyst en belöning på 3,8 miljoner dollar för ett gripande av knarkkungen.

Vid niotiden på lördagskvällen gick den ökände knarkbaronen Joaquin "El Chapo" Guzman in i duschen i sin cell. Han satt av sitt straff på säkerhetsavdelningen i högsäkerhetsfängelset Altiplano i centrala Mexiko.

Men "El Chapo" kom inte ut ur duschen.

Vakterna slog larm när de upptäckte att fången saknades, men han var försvunnen. I golvet fanns ett cirka 60x60 centimeter stort hål, som ledde ned till en tunnel cirka tio meter under jorden. Tunneln var ungefär 1,7 meter hög och mer än 70 centimeter bred, och verkade vara byggd speciellt för "El Chapo". Den sträckte sig till en byggarbetsplats ungefär 1,5 kilometer från fängelsets murar. Där fanns ett hål i marken och en stege som ledde ned till tunneln, skriver New York Times. Satellitbilder visar att byggnationerna på platsen började mellan februari och mars 2014. Det var just i februari 2014 som Guzman senast greps av amerikanska och mexikanska myndigheter.

"USA kände till flyktplaner"

Tunneln hade belysning, ventilation samt en specialbyggd motorcykel på räls som förmodligen användes för att transportera jord och sten in och ut ur tunneln.

Knarkkungen jagas nu av tungt beväpnade poliser på båda sidorna av gränsen. Den internationella flygplatsen Toluca i närheten av fängelset har stängts och civila flyghangarer undersöks.

Samtidigt kommer nyhetsbyrån AP med nya uppgifter om att amerikanska antidrogmyndigheten DEA kände till att det fanns planer på en flykt. AP hänvisar till interna dokument från DEA som visar att agenter från myndigheten i mars 2014 fick reda på att en flykt planerades. Planen ska ha varit att en allierad drogkartell till Guzmans nätverk skulle muta eller hota fängelsepersonalen, i syfte att få personalen att hjälpa till i rymningen. DEA pekade ut flera medlemmar från Guzmans familj och andra personer inom drogkartellerna som arbetade på olika sätt för att frita Guzman. Mexikanska myndigheter ska ha blivit underrättade om planerna.

Däremot kände DEA inte till flykttunneln som Guzman till slut flydde ur i lördags, enligt AP.

Kan ha mutat sig ut

Den avancerade flykttunneln har fått myndigheterna att misstänka att korruption ligger bakom flykten. Joaquin Guzman är en av världens mäktigaste knarkbaroner. 2009 bedömes Forbes magazine att hans förmögenhet var så stor som en miljard dollar.

– Det har säkerligen förekommit korruption både i och utanför fängelset, säger Raúl Benitez Manaut, säkerhetsexpert vid National Autonomous University of Mexico, enligt TT.

Hittills har 30 anställda på fängelset blivit förhörda om deras eventuella delaktighet i rymningen.

Det var inte första gången som Guzman rymt från ett fängelse i Mexiko. 2001 lyckades han ta sig ut ur ett högsäkerhetsfängelse genom att gömma sig i en vagn med tvätt, skriver CNN. "El Chapo" fick dock hjälp på traven av mutade vakter. Han höll sig undan i 13 år innan myndigheterna grep honom på ett hotell i hotell i staden Mazatlan.

Följ ämnen i artikeln