Olmert döms för mutbrott

Publicerad 2014-05-13

Den före detta israeliska premiärministern Ehud Olmert döms till sex års fängelse för mutbrott. Han ska även böta en miljon shekel och får inte ägna sig åt politik de närmaste sju åren, skriver Jerusalem Post

Den före detta israeliska premiärministern Ehud Olmert döms till sex års fängelse för att ha tagit emot mutor från fastighetsutvecklare när han var borgmästare i Jerusalen. Olmerts har även dömts till böter på en miljon shekel (cirka 1,9 miljoner kronor).

Arresteringen skjuts upp

Olmerts advokat, Eli Zohar, yrkade på samhällstjänst och att Olmert bör slippa böter då han inte tagit emot mutor för sin egen del. Men enligt Jerusalen Post har domaren David Rozen vid Tel Avivs tingsrätt resonerat att ju högre upp i samhällshierarkin en person befinner sig, desto högre bör straffet för mutbrott bli. Olmerts ska inte heller kunna ägna sig åt politik de närmaste sju åren. Däremot har det beslutats att arresteringen av Olmerts kommer att skjutas upp till den första september.

Ska överklaga

Mutskandalen har beskrivits som en av landets värsta och rör ett bostadsområde som byggts i västra Jerusalem, Holyland.  Ytterligare nio personer har dömts för mutbrott i samband med bygget av området.

Olmert kommer att överklaga domen till högsta domstolen.