’Vi ska inte slarva bort möjligheten’

Publicerad 2014-01-26

Stefan Löfven om hur Socialdemokraterna ska satsa för att vinna - både i Sverige och i Europa

Startsignalen för supervalåret har gått - i helgen hade Socialdemokraterna sin valupptakt.

S-ledaren har fått se ­flera kända namn lämna partiet och kritiseras för en alltför snäv högersväng.

– Känner man sig mer hemma i ett annat parti så ska man vara där. Men det finns också många som är positiva och har höga förväntningar på oss, säger Stefan Löfven.

Stefan Löfven inledde partiets valrörelse i Skel­lefteå. Han eldade medlemmarna med att mycket står på spel, men att de fram­för allt ska tänka på att ha ­roligt. Samtidigt upprepade han att man nu måste ta chansen att vinna val.

– Vi ska inte slarva bort möjligheten att ändra ­inriktning på Sverige och Europa. Då krävs fokus på det som är det allra viktigaste, sa han.

Du upprepar att ni måste ta chansen. Är du rädd att ni ska missa den?

– Vi har gjort för dåliga EU-val tidigare, för få ­röstar på oss. EU är viktigt för att det påverkar våra villkor också här hemma. Fokus för S inför EU-valet kommer att vara på just det, att få folk att förstå att de påverkas av det som händer i Bryssel.

”Vinster ska ej driva”

I riksdagsvalet har S ­målet att nå 35 procent. Men den senaste tiden har Vänsterpartiet gått stadigt uppåt i opinionen. Sam­tidigt har kända social­demokrater som Björn Fries och Claes Borgström i ­besvikelse lämnat S för V.

V säger att uppgången ­beror på deras tydliga nej till vinster i välfärden. Skulle S också vinna på att vara tydligare i den frågan?

– Vi är väldigt tydliga, vinster ska aldrig vara drivande i välfärden. Titta på siffrorna från förra valet till nu så har vi också gått framåt i mätningarna. Det är ingen dramatisk skillnad mellan oss och V. Det är inte heller förrän på valdagen den 14 september som det avgörs.

”Redovisa öppet”

Men de stora koncernerna som driver friskolor väljer ofta att inte plocka ut vinst. I stället köper de nya skolor och blir ännu större. Sen säljer de allt. Hur ska man komma runt det?

– Skattepengarna ska ­bara användas till det som de är avsedda för. Men i dag kan en koncern skicka runt ­resultaten. Vi säger att man måste redovisa öppet per skola och inte koncern. Om man driver en privat skola så ska man kunna se exakt hur mycket man gjort i vinst och hur mycket som har ­använts.

Ska Vänsterpartiet sitta med i en S-ledd regering efter valet?

 Vi delar inte ut några ministerposter före valet, inte till något parti.

Livet som statsminister, hur ser du det framför dig?

– Det kan man inte veta på förhand, men frihetsgraden krymper. Jag vill utveckla en politik som är bra för ­alla i ­Sverige. Då ingår det i ­paketet att min frihet kan bli lite mindre.