”Alla kan göra något”

Publicerad 2014-01-14

Kriserna vi glömde engagerar.

Nu har vi tillsammans samlat 1 062 800 kronor för att hjälpa människor i de krisdrabbade länderna Tchad, Burundi och Swaziland.

– Ingen kan göra allt men alla kan göra något, säger sångerskan Sophie Zelmani

Du kan rädda
liv

"Kriserna vi glömde" uppmärksammar tre pågående katastrofer i Tchad, Burundi och Swaziland. Under tre veckor rapporterar reportern Carina Bergfeldt och fotografen Andreas Bardell om problemen i de krisdrabbade länderna. Nu går kampanjen in på sista veckan och hittills har insamlingen gett 1 062 800 kronor. Pengarna går oavkortat till SOS Barnbyar och Läkare utan gränser som arbetar på plats i de krisdrabbade länderna. Stödet för kampanjen är stort och många kända röster har hört av sig för att ge svar på varför det är så viktigt att uppmärksamma de katastrofer som pågår runt om i världen.

– Ingen kan göra allt men alla kan göra något. Det är ett ansvar vi måste ta, säger sångerskan Sophie Zelmani.

”Kan göra skillnad”

Hon och Uno Svenningson är två av SOS Barnbyars fyra ambassadörer och har tidigare rest runt i det krisdrabbade Filippinerna. Från resan bär de på starka upplevelser. 

– Jag satt och pratade med 17-åriga Marielle som försörjer sin familj och hennes brors skolgång genom att prostituera sig. Det var väldigt tungt, säger hon.

Men hon minns också den enorma kärlek och glädjen som hon fick uppleva i barnbyn och försöker nu övertala andra att engagera sig för världens kriser.

– Vi kan alla göra skillnad och min kamp för utsatta barn kommer att fortsätta, säger hon.

”Ett paradis”

För Uno Svenningsson är det en självklarhet att engagera sig i kampanjer för hjälparbete. Han tycker att kampanjen "Kriserna vi glömde" är bra eftersom den upplyser människor om att katastroferna existerar och att det finns en chans att hjälpa till.

– Även om det finns problem i Sverige är det egentligen på många sätt ett paradis. Det är viktigt att vi som har det ganska bra ger en röst åt de människor och framför allt barn som inte har det så bra, säger han.