S-toppar vill regera med V

Publicerad 2014-01-20

Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven.

Vänsterpartiet ska sitta med i en S-ledd regering om de rödgröna vinner valet i höst, de tycker 40 procent av S-topparna i landets kommuner som svarat på Aftonbladets enkät.

– Det är åtta partier som går till val - inte två block. Alla partier har ett ansvar för att Sverige kan regeras, oavsett valresultat. Därför måste alla hålla flera alternativ öppna i regeringsfrågan, säger socialdemokraternas partisekreterare Carin Jämtin.

Regeringsfrågan är ett av Alliansens tyngsta slagträn mot oppositionen under valåret. Alliansen står enad, och socialdemokraternas Stefan Löfven kan inte säga rakt ut hur han vill regera om oppositionen vinner valet, heter det i debatten. Men Stefan Löfvens tyngsta företrädare ute i kommunerna är inte vaga i sin uppfattning. Av de 168 S-toppar som svarat på Aftonbladets enkät vill 40 procent att Vänsterpartiet ska sitta med i en S-ledd regering efter valet. Frågan har ställts till kommunalråd, ordförande i kommunfullmäktige, oppositionsråd och ordföranden i kommunstyrelsen. Socialdemokraternas partisekreterare Carin Jämtin vill inte säga något om Vänsterpartiet kan få ministerposter i en S-ledd regering.

– Vi har varit tydliga med att vi kommer att gå till val själva med ett socialdemokratiskt valmanifest, sen är det väljarna som avgör vilka partier som ska reagera Sverige, säger hon.

Borde vara ännu fler

Vänsterpartiets partisekreterare Aron Etzler säger att han tror att det i själva verket är fler än 40 procent som vill se V i regeringen.

– Det här är helt logiskt. Miljöpartiet vill föra miljöpolitik, det är enklare tillsammans med oss än med exempelvis Folkpartiet. S vill skärpa arbetsrätten, det kan de göra med oss men inte med Centerpartiet. Det handlar om hur Sverige ser ut politiskt, och var vi står i sakfrågorna.

V har tidigare gjort klart att man siktar på ministerposter i en rödgrön regering och att rollen som stödparti inte är intressant. Men frågan är om V skulle kunna fälla en minoritetsregering bestående av S och MP?

– Allt beror på vilken politik de för. Det där är en fråga som man i förväg inte kan ge ett detaljerat svar på. Vi kommer inte att agera stödparti. Det är det enda rimliga, för annars skulle ju en röst på oss vara bortkastad - om vi sa att vi alltid skulle stötta ett annat partis förslag, säger Aron Etzler.

Svagt stöd för borgerligt samarbete

I höstas sträckte S-ledaren Stefan Löfven ut en hand till både Centerpartiet och Folkpartiet om ett möjligt samarbete efter valet. Inviten mottogs med kyla av allianspartierna. I den frågan har S-ledaren inte heller speciellt många supportrar bland sina egna. Av de som svarat på Aftonbladets enkät kan 12 procent tänka sig att släppa in ett borgerligt parti i en S-ledd regering.

– Våra kommunpolitiker vill att vårt parti tar ansvar för Sverige – även i ett svårt parlamentariskt läge. Därför har vi meddelat att vi är beredda att samarbeta över blockgränserna, säger Carin Jämtin.

Följ ämnen i artikeln