Hotellkungen Petter Stordalens fru svårt sjuk

Uppdaterad 2014-11-24 | Publicerad 2014-11-22

Har i värsta fall bara några år kvar att leva

Petter Stordalen tillsammans med hustrun Gunhild Stordalen.

Hotellkungen Petter Stordalens hustru Gunhild Stordalen, 35, har drabbats av en dödlig sjukdom.

I värsta fall har hon bara några år kvar att leva.

– Jag inser att jag kommer att bli otroligt sjuk och kanske balansera på gravens rand, säger hon till Dagens Næringsliv.

Först trodde läkarna att det var en träningsskada.

Men för ungefär en månad sedan fick hotellägaren och miljardären Petter Stordalens fru, Gunhild Stordalen, 35, reda på att hon lider av den dödliga sjukdomen systemisk skleros, skriver vg.no.

"Ville tro att det fanns en utväg"

– Jag vaknade om nätterna av smärtor, väckte Petter och grät. Det var som att jag kunde känna det. Att jag kände att sjukdomen spred sig i min kropp, säger Gunhild Stordalen till Dagens Næringsliv.

I värsta fall har hon bara några år kvar att leva.

– Jag såg en frisk människa som stod framför mig. Och även om Gunhild förklarade vad det var, så är det som att jag lurade mig själv, för jag ville tro att det fanns en utväg. Jag var övertygad om att det måste finnas det, säger hennes make Petter Stordalen, som mest är känd för att han äger hotellkedjan Nordic Choice Hotels, till Dagens Næringsliv.

Genomgår behandling

Systemisk skleros är en kronisk autoimmun sjukdom som det finns lite kunskap om. Den är en bindvävssjukdom som angriper många organ och som lurar immunförsvaret så att det ger sig på kroppens egna vävnader i stället för själva sjukdomen.

Nu genomgår Gunhild Stordalen en experimentell behandling i Amsterdam. Behandlingen kallas "högdoscellgiftsbehandling med samcellsstöd" och har lett till att många som har lidit av sjukdomen har blivit bättre. Men samtidigt innebär den många risker. En av tio dör av själva behandlingen.

– Jag inser att jag kommer att bli otroligt sjuk och kanske balansera på gravens rand innan jag genomgått behandlingen. Men jag har försonat mig med risken. Alternativet är så mycket värre. För det enda jag vet är att utan stamcellstransplantationen kommer jag att bli sämre. Mycket sämre. För mig är detta en möjlighet och jag biter ihop, knycker på nacken och tänker att det här ska jag fan ta mig igenom. Jag ska ge allt jag har. Och det är rätt mycket, säger Gunhild Stordalen till Dagens Næringsliv.

Gunhild Stordalen, som är läkare och vd för organisationerna Greenudgestiftelsen och Eat forum, träffade sin man för tio år sedan på den norska musikfestivalen Quart. De har varit gifta sedan juni 2010.

Följ ämnen i artikeln