Fuglesang får nytt rymduppdrag

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2006-12-22

”100 procent säkert” att han kommer upp igen

Före färden med Discovery var Christer Fuglesangs chanser att få ett nytt rymduppdrag 50–50.

Efter hans insats är det 100 procent säkert att han blir tillfrågad igen, säger svenskens chef till TT.

Michel Tognini är chef för europeiska rymdorganisationen ESA:s astronautkontor. Den elegante fransmannen tillbringade fredagen på Kennedy Space Center i väntan på Discoverys landning.

Medan väderrapporterna avlöser varandra ger han TT en intervju och slår utan minsta tvekan fast att hans anställde svensk kan räkna med nya rymdäventyr.

– Han kommer att flyga igen. Det kan först bli en flygning med rymdfärjan och sedan en långvistelse på internationella rymdstationen ISS. Eller så får han åka till ISS direkt.

”Excellent”

TT: Hur stora är chanserna?

– 100 procent.

– Det råder brist på astronauter med erfarenhet av rymdpromenader och nu är Christer en av de mest erfarna.

TT: Och hur stora var chanserna före den här expeditionen?

– Jag skulle säga 50–50.

– Poängen är att han gjorde excellent ifrån sig på rymdpromenaderna. Christer visade att han klarar av oförberedda uppgifter, säger Tognini och syftar särskilt på den extrainsatta rymdpromenaden där svensken och amerikanen Robert Curbeam fick improvisera för att fixa de krånglande solpanelerna.

Kan inte vägra

TT: Hur kommer amerikanerna se på saken?

– Jag har arbetat med Nasa i nio år och jag vet hur man resonerar. Den astronaut som gör väl ifrån sig får en flygning till. Om det inte går så bra, blir det inga fler flygningar.

– Vill vi ha honom på en rymdfärja, måsta Nasa säga ja eller nej. Anmäler vi honom till ISS tar Nasa namnet under övervägande, men kan inte vägra utan att ge oss ett bra skäl.

Det återstår 14 expeditioner med rymdfärjor innan ISS ska vara färdigbyggd 2010 och redo att hysa sex besättningsmedlemmar. Frågan är när Fuglesangs möjlighet yppar sig.

Med rymdfärja 2008 eller 2009 och till ISS 2009, 2011 eller 2013, enligt Tognini.

Avgör själv

Träning inför en vistelse på ISS tar normalt fyra år, men Tognini bedömer att Fuglesang klarar det på två år.

Nästa år fyller Fuglesang 50, men åldern är inget problem. Uppkommer inga problem, med hälsan till exempel, är det upp till honom själv, enligt ESA:s astronautchef. Och partikelfysikern från Stockholm har vid upprepade tillfällen sagt att han absolut vill återvända till rymden.

Rymdstyrelsens generaldirektör Per Tegnér gläds över beskedet om en ISS-vistelse för Fuglesang.

– Det vore fantastiskt för Christer för jag vet att det är vad verkligen vill, säger Tegnér till TT i Kennedy Space Center.

Lars Pedersen/TT

Följ ämnen i artikeln