Han sågas av sina egna

Publicerad 2012-09-26

Efter Stefan Löfvens ’affärsplaner’ – nu ökar S-sprickan mellan höger och vänster

Stefan Löfven körde över sina egna när han presenterade Socialdemokraternas nya strategi.

Nu pressas han för första gången i ett internt bråk.

– ”Affärsplan” är ett olyckligt ordval som skickar fel signaler, säger VU-­ledamoten Heléne Fritzon.

Efter att Stefan Löfven valdes som S-ledare pekade det mesta uppåt. Opinionen rusade i höjden och de stridande falangerna lade ned stridsyxorna. Men för första gången möter Löfven nu hård intern kritik.

Partiets skatteutredare Leif Pagrotsky berättade nyligen att S bör acceptera både rutavdrag och skattesänkningar – vilket retade upp både facket och partiets vänsterfalang. I måndags kom nästa irritationsmoment för vissa i partiet, när Stefan Löfven tillsammans med den övriga S-toppen lanserade en ”affärsplan” – där partiets politiska prioriteringar presenterades – på DN Debatt.

Ordvalet retade upp flera personer i partiets vänsterfalang. En av dem är Heléne Fritzon som sitter i partiets verkställande utskott. Hon säger sig ha respekt för både dem som driver företag och för politikens villkor, men menar att sammanblandningen sänder fel signaler.

– Det jag vänder mig emot är paketeringen av budskapet, det var olyckligt, säger hon.

”Fel svar på frågan”

Riksdagsledamoten Bo Bernhardsson är en annan som också sågar ordet ”­affärsplan”:

– Allt blir ett slags marknad och medborgarna blir kunder. Om vi satsar på utbildning är det inte bara en investering för att ge avkastning och göra folk anställningsbara. Det är också ett sätt för individen att växa.

Daniel Suhonen, chef­redaktör på S-tidningen ­Tiden, ifrågasätter också affärsplanen.

– Man vill visa att man tänkt nytt, att man går till höger och är vän med företagen. Men det är fel svar på fel frågor.

Enligt uppgift till Aftonbladet var Stefan Löfvens utspel inte förankrat utanför den innersta kretsen. Varken partistyrelsen eller VU ska ha informerats i förväg.

– Jag höll på att sätta morgonkaffet i halsen, säger en högt uppsatt socialdemokrat.

Applåderar ”planen”

Men det finns också många som stödjer Löfvens utspel. Partistyrelseledamoten Anders Johansson från Sigtuna tillhör S högerfalang. Han applåderar tilltaget med ”affärsplanen” och säger att det visar att partiet menar allvar med sin vilja att förändras.

– En positionsförflyttning leder till intern debatt, men det är bara bra, för då uppfattar väljarna att vi verkligen har förflyttat oss politiskt, säger han.

Under gårdagen svarade Stefan Löfven på den interna kritiken.

– Affärsplan är ett bra sätt att beskriva det vi ska fokusera på i den delen av vårt politiska program. Det är inget heltäckande program utan just det som handlar om konkurrenskraft, jobb och utbildning, säger Löfven.

I den kommande skuggbudgeten, som ska presenteras senast den 4 oktober, måste S-ledaren både tysta de kritiker som länge krävt politiska besked och samtidigt hindra den vänsterrevolt som nu hotar internt.

Aftonbladet erfar att partiledningen inte kommer att använda hela Anders Borgs budgetutrymme på 23 miljarder. I stället vill partiledningen fortsätta att anklaga regeringen för slösaktighet och vara de som på allvar tar ansvar för svensk ekonomi. Men även en snålare budget riskerar att väcka ilska hos vänsterfalangen.

Här är de tuffa frågorna som splittrar S

Vinster i välfärden

På S-kongressen nästa år ska partiet ­bestämma sig för vilken ståndpunkt man ska ta i den kontroversiella frågan om vinster i välfärden.

Stefan Löfven har tidigare sagt att ett vinstförbud är omöjligt, men redan nu har det motionerats om ett förbud inför stämman. Förutom att partiet är splittrat så har LO beslutat om en ”non-profit”-princip i välfärdssektorn. Vad den betyder utreds nu inom facket.

A-kassan

En höjning av nivåerna i a-kassan har länge varit en huvudfråga för S och framför allt för partiets vänsterfalang och LO. Målet som kongressen slagit fast är att 80 procent av löntagarna ska få 80 procent av lönen. I dag är det bara 11 procent som får ut så mycket. När Håkan Juholt försökte driva igenom förra höstens budget utan att ha med en höjning slog partiets riksdagsgrupp bakut.

Kärnkraften

Från sin tid som ordförande för IF Metall är Stefan Löfven känd som en förespråkare av kärnkraft. Men partiet har inskrivet att kärnkraften ska avvecklas, så länge det inte raderar ut svenska jobb.

Löfven har pressats hårt i frågan och har svarat att han vill få till blocköverskridande samtal.

Sjukförsäkringen

Sedan alliansregeringen tog över makten 2006 har villkoren i sjukförsäkringen försämrats.

Många i partiet har velat se en ”återställare”, men samtidigt dras S med en stämpel som ”bidragsparti” från de senaste valrörelserna.

Att inte förbättra sjukförsäkringen i den kommande skuggbudgeten vore ­väldigt kontroversiellt av S-toppen.