Politiker och jurister blev brutalt mördade

Utpekad klan har nära koppling till president Arroyo

En av världens mest våldsamma platser är också en av de mest bortglömda.

Inte ens 46 avrättade politiker, jurister och journalister blir mer än en notis i nyhetsflödet när det sker på ön Mindanao i Filippinerna.

Senaste massakern var även med Mindanaomått sällsynt brutal. Så extrem att den fick Filippinernas president Gloria Arroyo att omedelbart införa undantagstillstånd.

Ändå kan de skyldiga ha nära kopplingar till henne.

Flera kidnappningar

Mindanaos grundproblem är ett lågintensivt inbördeskrig som pågått i decennier mellan regeringen och flera muslimska separatistgrupper som i det annars romersk-katolskt dominerade landet vill göra en självständig muslimsk stat av ön.

Den muslimska minoritetens kamp har underlättats av den geografiska närheten till stora muslimska nationer som Indonesien och Malaysia.

Genom åren har fredsavtal slutits och brutits. Utbrytargrupper bildats. I praktiken har striderna fortsatt.

Mest känd av grupperna är också minst, al-Qaidaanslutna Abu Sayyaf.

120 000 dödade

De genomför regelbundet terrorattacker som sprider död och förintelse men som på sin höjd även de blir korta nyhetstelegram i västvärlden. De har också genomfört flera spektakulära kidnappningar av utländska hjälparbetare.

Gruppen anses så farlig att USA 2002 skickade specialstyrkor för att hjälpa de filippinska myndigheterna att oskadliggöra den. Ännu utan särskilt stora framgångar.

Under de cirka 40 år som strider pågått på Mindanao och de omgivande Suluöarna beräknas omkring 120 000 människor ha dödats.

De usla säkerhetsläget i kombination med fattigdom och korruption har gynnat framväxten av några mäktiga klaner som dominerar politik och näringsliv och som skapat sina egna privatarméer. De gör i stort sett vad de vill utan att någon kan eller försöker hindra dem.

Laglöshet råder.

Kamp mellan klanerna

Gårdagens massaker verkar ha varit ett utslag för kampen mellan dessa klaner snarare än en attack från någon av självständighetsgrupperna.

En kortege av politiker, advokater och journalister var på väg att registrera en kandidatur inför valen nästa år. På vägen omringades de av hundra beväpnade män som systematiskt började avrätta de civila. De flesta sköts i huvudet från nära håll. Några dödades när de försökte fly. Enligt nyhetsbyråerna ska många av offren ha halshuggits.

Kropparna hittades utsprida över ett stort område.

Minst 20 av de mördade är journalister. I så fall det värsta enskilda attentatet i världen mot yrkesgruppen, enligt organisationen Reportrar utan Gränser.

Pekar ut styrande klan

Bestialiteten i massakern chockar och väcker stor vrede på Filippinerna. Flera hundra regeringssoldater har skickats till platsen för att försöka hitta förövarna.

Några överlevande vittnen pekar enliga lokala medier ut den styrande Ampatuanklanen som skyldig.

Potentiellt sprängstoff om det stämmer. Klanen är nära lierad med president Arroyo.

Detta i ett land som fram till 1986 var en av USA understödd militärdiktatur med Ferdinand Marcos och hans skosamlande hustru Imelda som frontfigurer.

Även sedan demokrati infördes är politiken våldsam och anklagelser om valfusk obligatoriska inslag i kampen.

Risken är överhängande att den senaste massakern slutar som många tidigare attacker.

De skyldiga går fria. Våldet fortsätter. Fattigdomen kvarstår.

Är det därför som det aldrig blir mer än korta nyhetstelegram hos oss?