Dawit Isaak flyttas till ökänt fängelse

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-08-09

Fängelset Eiraeiro har jämförts med tyska koncentrationsläger

Journalisten och författaren Dawit Isaak var fortfarande i livet så sent som i förra veckan, enligt den eritreanske journalisten Mehari Abraham som bor i Stockholm.

Men Abraham säger till Dagens Nyheter att Isaak kommer att flyttas till fängelset Eiraeiro i Eritrea, varifrån ingen sägs ha släppts ut.

Dawit isaak.

– Informationen är inte bekräftad, den är muntlig, men kommer från en säker källa, säger Mehari Abraham till DN.

Dawit Isaak har sedan i våras flyttats mellan flera olika fängelser, ett sätt att bryta ner fångarna.

Jämförs med koncentrationsläger

I Eiraeiro dit Isaak uppges vara på väg är fångarna helt isolerade och tortyr är vanlig, enligt både utlandseritreanska källor och människorättsorganisationen Human Rights Watch (HRW). Fängelset har jämförts med tyska koncentrationsläger.

Enligt Reportrar utan gränser som citerar en före detta vakt vid Eiraeiro finns där 64 celler om vardera tre kvadratmeter. Ingen fånge har kommit ut levande därifrån.

I en intervju i TV 4 i maj i år gav Eritreas president inte Dawit Isak mycket hopp.

Greps 2001

– Vi kommer inte att ha någon rättegång och vi kommer inte att frige honom. Vi vet hur vi ska handskas med honom och andra som han, sade president Isaias Afwerki då.

Han kallade Sverige "irrelevant" och styrt av CIA.

Dawit Isaak greps i september 2001. Han hade då, som svensk medborgare, återvänt till Eritrea och skrev för den oberoende tidningen Setit.

TT

Följ ämnen i artikeln