Planen: Spela ut Mona mot Fredrik

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-06-08

Piratpartiets nästa mål - få vågmästarroll i riksdagen

Nu är Piratpartiet ute efter Mona Sahlin (S) och Fredrik Reinfeldt (M). Skrällpartiet vill ha en vågmästarroll efter valet 2010.

Om ett år börjar spelet ”Vem vill bli statsminister med Mona och Fredrik”.

Efter EU-valet vänder piratpartisterna blickarna mot riksdagen.

– Vårt mål är att få vågmästarställning, säger Christian Engström, blivande europaparlamentariker för Piratpartiet.

Christian Engström.

Christian Engström, 49, är trött men glad. Det blev inte jättesent i går men mycket tidigt i morse och när Sveriges kanske hetaste politiker chattade på aftonbladet.se klockan 9.30 hade han ett par morgonsoffor och flera intervjuer i ryggen.

Telefonen ringde och Christian Engström antecknade ännu en hållpunkt på baksidan av en utskriven A4-sida. Nu väntar han på samtal från Bryssel.

– Någon sa att vi börjar 14 juli. Men jag vet väldigt lite om det där. Jag antar att någon kommer att höra av sig, säger Engström och skrattar länge.

Nu ska han till Bryssel och göra integritet till storpolitik.

– Vi ska fokusera all vår kraft på rätten till privatliv och att reformera upphovsrätten.

Målet: Vågmästarroll

Europaparlamentet är hemma och nu vänds blickarna mot Sveriges riksdag. Målet i valet 2010 är en vågmästarroll.

– Då tänker vi spela ”Vem vill bli statsminister med Mona och Fredrik”, säger Christian Engström belåtet.

– Vi säger till dem: Den av er som lägger bästa budet för att riva upp Ipred, lägga ner FRA och värna de medborgerliga rättigheterna på nätet, den får jobbet som statsminister.

Christian Engström vet att det är skillnad på EU-valet och riksdagsvalet. I valet till Europaparlamentet står inte regeringsmakten på spel, väljarna vågar rösta på de osäkra korten. Men i september 2010 är vi inget osäkert kort längre, säger Engström. Han har förmodligen fel, säger statsvetaren och valforskaren Henrik Oscarsson vid Göteborgs universitet.

”Väljarna gör skillnad”

– I vallokalsundersökningen ställde man även frågan hur man hade röstat om det varit ett riksdagsval. Bara drygt en tredjedel av piratpartisterna sa att de skulle ha röstat på samma parti i ett val till riksdagen, säger Oscarsson.

– Väljarna gör skillnad mellan de här två valen. Det är bara att jämföra med Junilistan som var chanslösa i riksdagsvalet 2006, trots att de fick över 14 procent i valet till Europaparlamentet.

Att vara ett enfrågeparti i Bryssel är en sak. En helt annan sak i riksdagen.

– Varje parti som ställer upp i ett val måste också vara redo att sitta i en regering. Vad gör Piratpartiet då? De kan inte lägga ner sina röster vid varje regeringssammanträde, säger Henrik Oscarsson.

Kommer ni att bredda er politik inför riksdagsvalet?

– Nej, inte med vår strategi att bli ett vågmästarparti. När vi väl har fått med oss Mona eller Fredrik, då stödjer vi dem rakt av i alla övriga frågor. De får ta ansvar för helheten med skatter, bidrag, vård, skola, omsorg och försvar. De är fullservicepartierna, säger Christian Engström.

Följ ämnen i artikeln