”Italien är ett jordskalvsland”

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-04-06

Seismologen Reynir Bödvarsson om skalvet i Italien.

Italien skakades av ett kraftigt jordskalv i morse.

– Det är inte ovanligt. Italien är drabbat, säger Reynir Bödvarsson, seismolog på Uppsala universitet.

Reynir Bödvarsson.

Jordskalvet som drabbade mellersta Italien i morse var kraftigt och mätte upp till 6,3 på Richterskalan. 13 personer ska ha omkommit och flera hus och raserades.

Hur kunde det hända?

– Italien är ett jordskalvsland. Hela medelhavsområdet är en plattgräns mellan afrikanska plattan och euroasiatiska plattan. Den afrikanska trängs under den euroasiatiska. Men en så kraftig jordbävning som den i morse har inte inträffat på 15 år i Italien, Grekland och Turkiet är mer drabbat, säger Reynir Bödvarsson, seismolog på Uppsala universitet.

Just i detta område har det inte skett något skalv på länge, det visar kyrktornen. De har enligt uppgift rasat, vilket i sig inte är ovanligt vid jordskalv. Men hade det varit skalv på länge hade kyrktornen redan legat på marken.

Jordskalvet var ytligt, det ska ha skett på bara två kilometers djup. Det tillsammans med att epicentrum låg i ett befolkat område leder till att skadorna blir stora, berättar Bödvarsson.

Människorna i området kan vänta sig flera efterskalv i närmare ett år framöver. Enligt Reynir Bödvarsson har det redan varit många efterskalv, men det kommer flera. Vissa kommer inte att kännas och vissa kommer att bli starkare.

– Sannolikheten för större skalv minskar med tiden, säger han.

Hur stor är sannolikheten för att något liknande händer i Sverige?

– Ytterst liten. I Sverige måste vi gå tillbaka till istiden för att hitta ett skalv av samma styrka som det i Italien, säger Bödvarsson.