Nu lämnar även tredje riksrevisorn sitt uppdrag

Publicerad:
Uppdaterad:
Margareta Åberg.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Margareta Åberg.

Även riksrevisorn Margareta Åberg lämnar nu sitt uppdrag.

– Efter de senaste månadernas händelser har jag kommit fram till att det är bäst att myndigheten får en nystart genom en helt ny ledning, säger hon i ett pressmeddelande.

I somras inledde Dagens Nyheter en granskning av Riksrevisionen. Myndigheten, som kontrollerar vad statens pengar går till och hur de används, kritiserades starkt och Margareta Åberg blir nu den tredje att på kort tid lämna sitt uppdrag som riksrevisor.

I ett pressmeddelande berättar Åberg att hon kommit fram till att det är bäst för myndigheten med en helt ny ledning "som med full kraft tar sig an det viktiga arbetet att genomföra revisionsuppdragen och att driva utvecklingsarbetet och det förtroendeskapande arbetet vidare".

Lät sin sambo läsa internt material

Hon kommer att be riksdagen om att få lämna uppdraget när en ny riksrevisor har tillträtt. "För att myndigheten ska kunna utöva sin verksamhet krävs att det finns åtminstone en riksrevisor på plats", skriver hon.

Efter Dagens Nyheters granskning kritiserades riksrevisorerna hårt. Först att avgå var Susanne Ackum, som lät sin sambo läsa internt material och lade ned en granskning som myndigheten genomförde efter ett samtal med en tjänsteman.

I augusti avgick riksrevisor Ulf Bengtsson. Han hade lagt sig i en revisionsgranskning som han själv var delaktig i.

TT-Aftonbladet

Publicerad: