"Återuppblossad konflikt i södra Stockholm"

TT

Publicerad 2024-05-20

En man skottskadades på söndagen allvarligt i en skjutning i Flemingsberg.

Mannen är anhörig till en gängkriminell man, enligt SVT:s Diamant Salihu som beskriver en upptrappad konflikt i södra Stockholm.

– Nya allianser har skapats, säger han till Sveriges radio.

Vid 21-tiden i söndags sköts en man i 60-årsåldern i anslutning till en lägenhet i Flemingsberg söder om Stockholm. Enligt Aftonbladet sköts han genom lägenhetsdörren av en person som utgav sig för att vara ett matbud.

Mannen fördes till sjukhus med allvarliga men inte livshotande skador.

Den skjutne är enligt SVT:s kriminalreporter Diamant Salihu anhörig till en person kopplad till den gängkriminella miljön i södra Stockholm.

– Det pågår en konflikt, en återuppblossad konflikt, i södra Stockholm eftersom en närstående till den skjutne nyligen har muckat. Det gör att det blir en upptrappning i den här miljön där positioner ska återtas, gamla konflikter får liv igen och nya allianser har skapats, säger han till Sveriges Radio.

”Gått samman”

Situationen i södra Stockholm är just nu mycket allvarlig och risken för ytterligare våldsamheter är stor, säger Salihu med hänvisning till källor.

– Flera kriminella nätverk har gått samman och har en väldigt uttalad agenda mot bland annat den här personens (anhörig till den skjutne i Flemingsberg, reds. anm.) sida som de ser som fiender. Det här är ett led i den konflikten.

Peter Berggren, lokalpolisområdeschef i Huddinge, säger till TT att det är för tidigt att säga något om vare sig motiv eller en återuppblossad gängkonflikt.

– Det vi kan konstatera är att vi i södra Stockholm har ett antal kriminella nätverk och att vi har drabbats av flera våldsdåd, både skjutningar och sprängningar, så jag kan inte utesluta det.

Dödsskjutning

Tidigt på måndagsmorgonen sköts en man i 40-årsåldern ihjäl i Bredäng i södra Stockholm.

Två personer har gripits misstänkta för inblandning i mordet, som enligt polisen inte har någon tydlig gängkoppling. Enligt obekräftade medieuppgifter utreds hedersmotiv.

Dödsskjutningen var nummer 14 i Sverige i år, varav sex skett i Stockholm. Fem av dessa har drabbat de närbelägna södra förorterna Bredäng, Fittja och Skärholmen.