Storbrand i skola – två tonåringar anhållna

Publicerad 2023-07-18

En skola i Hylte i Hallands län brinner.

Polisen har inlett en förundersökning om grov mordbrand och två tonåringar har anhållits.

– Det har flugit gnistor under natten. Det är fruktansvärt otäckt, säger Kristina Kellgren, 50, som bor intill skolan.

Branden upptäcktes vid 01-tiden av boenden i området som hörde glaskross och sett rökutveckling. När räddningstjänsten anlände dit beslutade de omedelbart att låta byggnaden brinna ner.

– Byggnaden som brunnit är totalskadad – den kommer inte kunna räddas. Det är ett aggressivt förlopp, säger Johan Wallin, vakthavande befäl vid räddningstjänsten.

Kristina Kellgren, 50, som bor i Hylte, precis intill skolan har varit vaken hela natten.

– Jag har varit orolig för att det ska sprida sig hit – det luktar väldigt mycket. Men jag är så glad att det har regnat under natten, säger hon.

Tonåringar anhållna

Efter att polisen fick in vittnesuppgifter under natten kunde de plocka in tre tonåringar i 15-årsåldern för förhör. Sen dess har två av dem anhållits under natten – den tredje har släppts då personen är under 15 år.

Polisen har inlett en förundersökning gällande grov mordbrand och kommer genomföra en teknisk undersökning när räddningstjänsten släckt den.

– Vi ska fortsätta samla in vittnesuppgifter och hålla nya förhör med de anhållna under morgonen, säger polisens presstalesperson Hans-Jörgen Ostler.

”Tur i oturen”

Den brinnande byggnaden, som är på 200-300 kvadratmeter, är en av flera byggnader som utgör skola, förskola och fritidsverksamhet.

– Det är tur i oturen att det är flera mindre byggnader. Vi har inte haft marginalerna på vår sida. Öppna vinden ställer till det och dessutom har vi begränsade resurser, säger Johan Wallin.

Följ ämnen i artikeln