Stor sökinsats efter kvinna i Kirnujärvi – militär och fjällräddare har kallats in

Uppdaterad 2023-06-09 | Publicerad 2023-06-07

En kvinna i 70-årsåldern från Kirnujärvi utanför Pajala har varit försvunnen sen i lördags förmiddag.

Nu pågår en massiv sökinsats med hjälp av bland annat helikoptrar, militär och fjällräddare.

– Vi kommer fortsätta leta och förhoppningsvis hittas hon snart, säger Göran Landewall, operativ chef vid Missing People i Norrbotten.

Kvinnan sågs senast i sin bostad i Kirnujärvi i lördags, då hon skulle gå ut med sin hund. Sen dess har man inte hittat något spår efter henne.

– Det börjar bli längesen hon försvann i lördags från hemmet, det är därifrån sökandet utgår. Men vi kommer naturligtvis fortsätta, säger Göran Landewall, operativ chef vid Missing People i Norrbotten.

Kvinnan beskrivs av polisen som kort med en lång fläta i håret. Senast hon sågs bar hon en svart eller blå jacka och jeans.

Intensivt sökande

Sökandet efter kvinnan påbörjades i lördags. Initialt sökte skedde sökandet med hjälp av polispatruller, hundar och helikopter. Civila resurser hjälpte även till i sökandet.

Men under söndagen involverades även fjällräddare och militär i arbetet och kontakt togs med Missing people, som involverades under måndagen.

– Det har varit en jättebra uppslutning, i måndags var vi runt 80 personer från Missing people och igår runt 30. Speciellt med tanke på att detta är glesbebyggda trakter, det bor runt fem personer i byn och det långt till nästa samhälle, säger Göran Landewall.

Tuff terräng

Motorcyklar, fyrhjulingar och civila helikoptrar kallades även in under helgen och polisen meddelade att sökandet fortsätter med ”oförminskad styrka”.

– Det är stora skogsområden och vi har sökt i vissa terrängpartier i närområdet med skallkedja. Det är bitvis ganska svår terräng, säger Göran Landewall.

Missing people har även sökt längs så kallade ledstänger, stigar och vägar i området.

– Polis och fjällräddningen har också sökt där, men vi söker även runt stigar och vägar i skallgångskedja, säger Göran Landewall.

Polisen vädjar om tips

På torsdagseftermiddagen den 8 juni meddelade polisen att sökinsatsen avbrutits. Det kan dock återupptas, om nya uppgifter framkommer.

Polisen är väldigt angelägna om att få in tips och iakttagelser av kvinnan eller hennes hund.

Om man observerat henne kan man ringa polisen på 114 14, alternativ 112 om situationen är brådskande.