Knivhuggen kvinna hittades på tak i Malmö – 22-åring misstänkt för mordförsök

Ska utreda om mannen behöver rättspsykiatrisk undersökning

Uppdaterad 2022-11-10 | Publicerad 2022-11-04

På grund av att allmänheten larmade snabbt kunde ambulansen komma till brottsplatsen fort - vilket var avgörande för kvinnans liv.

Det var bara tre dagar kvar – sedan skulle kvinnan lämna Sverige, börja studera och sluta sälja sex.

I stället attackerades hon och lämnades svårt skadad på ett hotelltak i Malmö.

– Hon trodde att hon skulle dö under hela tiden när hon befann sig på taket, säger kvinnans målsägandebiträde Jenny Fugleberg.

Nu åtalas en 22-årig man.

Runt halv tre på eftermiddagen den 5 maj var det fikapaus i en av kontorsbyggnaderna i Västra hamnen i Malmö.

Då såg flera personer en blodig kvinna springa omkring på ett tak. I samtal med SOS larmade vittnen om att kvinnan kommit ut i panik och att hon blödde från halsen.

– Fort som fan behöver ni ambulans. Fort som f a n, säger en inringare.

Kvinnan hade blivit knivhuggen flera gånger av en 22-årig man som försökt köpa sex av henne, enligt åtalet mot den misstänkte mannen.

Mannen strax innan han gick in på hotellrummet.

Kusliga orden innan knivattacken

Mannen skickade en bild på sig till den person som kopplade samman honom med den 31-åriga kvinnan.

Den 31-åriga kvinnan växte upp i Ryssland i en familj med begränsad ekonomi, rapporterar Sydsvenskan. Som 17-åring började hon studera på universitetet, och därefter börjar hon arbeta på bank.

Hon blev av med sitt jobb på grund av en försämrad situation i Ryssland. Hon började sälja sex under en begränsad tid i Sverige, och pengarna skulle användas för att finansiera hennes utbildning.

Planen var att sedan återvända till Ryssland för att börja på universitetet, och biljetten var bokad bara tre dagar efter mordförsöket.

Men resan blev inte av som planerat.

Den 5 maj kom 22-åringen till kvinnans hotellrum och frågade om hon utförde en typ av sexuell tjänst. I hennes profil stod inte det som ett alternativ, och hon hade kontakt med den person som satt ihop dem, som hon kallar sin manager.

Då ska 22-åringen ha tagit fram en kniv och sagt ”jag har en gåva till dig”, och sedan gått till attack, berättar kvinnan i förhör. Kvinnan höggs flertalet gånger och skadades allvarligt i attacken.

Efter att mannen lämnat rummet flydde hon ut på balkongen, skrek på hjälp och la sig ner. I förhör har hon berättat att hon tittade på solen och kände hur varmt blod rann över henne. Och att hon trodde hon skulle dö.

Enligt förundersökningen ska kvinnan ha varit millimeter från att dö av knivhuggen.

Efter attacken var hon nedsövd under flera veckor. Under den tiden gick polisen ut med bilder från hotellets övervakningskameror i hopp om att identifiera gärningsmannen.

Men det var först när kvinnan vaknade och hon kunde ge polisen 22-åringens nummer som mannen greps.

Från detta taket ropade kvinnan på hjälp till förbipasserande.

Vill se livstids fängelse

Fysiskt mår hon i dag bra, med tanke på hur allvarliga skador hon fick, säger hennes målsägandebiträde Jenny Fugleberg.

– Men psykiskt lider hon, hon mår ju inte bra av detta. Hon har mardrömmar, är orolig och tycker såklart att det har varit en fruktansvärd upplevelse. 

Bevisläget är enligt henne mycket gott. Det finns videokameror som visar hur 22-åringen går in och ut i hotellrummet, fingeravtryck på handtaget, dna i sängen och kompletterande bevisning i mannens telefon.

Hon tycker mannen ska dömas till livstids fängelse, och jämför händelsen med det där en man knuffade ner en kvinna i ett gruvhål i Norberg.

– Visserligen var det ett längre förlopp, men i det här fallet har det varit ett psykiskt och fysiskt lidande, och det har varit långdraget. Från det att han skär halsen av henne, till att hon hoppar ut från balkongen och att hon väl blir medvetslös.

I dag är kvinnan tillbaka i Ryssland. Hon är otroligt tacksam för svensk sjukvård, polis, och rättssystem - och alla de personerna som hjälpte henne.

– Jag är otroligt tacksam att det gick så bra för henne. Det trodde jag inte första gången jag fick det här uppdraget, jag trodde aldrig hon skulle överleva, jag är jätteglad att hon har gjorde det. Hon är en fantastisk kvinna som förtjänar att finnas kvar, trots att han ville mörda henne, säger Jenny Fugleberg.

Mannen själv förnekar brott, och hävdar att han inte varit involverad i händelsen, meddelar hans försvarsadvokat Sait Umdi.

– Man får ju dra slutsatsen att han anser att det inte är han på bilderna, säger han.

Åklagare Helena Lundström kommer att avvakta att uttala sig om vilket straff hon yrkar på tills slutanförande. Rättegången tas upp igen den 23 november.

Följ ämnen i artikeln