Kinesisk spionhärva i USA – 13 personer åtalas

Publicerad 2022-10-24

Åtal väcks mot 13 misstänkta kinesiska spioner i USA.

Enligt chefsåklagaren Merrick B. Garland gick två av spionerna i en gillrad fälla.

– I själva verket var individen som rekryterats en dubbelagent som jobbade för FBI, säger Garland.

För två åtalade, Guochun He och Zheng Wang, gäller anklagelserna om spioneri inblandning i den pågående utredningen mot den kinesiska telekomjätten Huawei, skriver CNN.

På måndagskvällen, svensk tid, kallade det amerikanska justitiedepartementet till presskonferens.

– Anklagelserna omfattar att de misstänkta 2019 gav en anställd på den amerikanska åklagarmyndigheten uppdraget att stjäla konfidentiell information om åtalet mot företaget. De misstänkta trodde att de rekryterat den anställde som en tillgång men i själva verket var individen som rekryterats en dubbelagent som jobbade för FBI, säger Garland.

De utpekade agenterna ska ha erbjudit pengar mot information – 61 000 dollar i Bitcoin.

– Detta med förhoppningen om att få tillgång till strategidokument om åtalet, konfidentiell information om vittnen, bevismaterial och möjliga ytterligare anklagelser mot företaget, säger Garland.

– Dubbelagenten försåg de tilltalade med dokument som såg ut att vara informationen de sökte, men dokumenten hade förberetts av den amerikanska regeringen i den här utredningens syfte. Inga möten, kommunikation eller strategier avslöjades, säger Garland.

Chefsåklagaren ser handlingen som en fientlig handling av den kinesiska regimen.

– Det här var ett flagrant försökt av underrättelseagenter från Folkrepubliken Kina att skydda ett kinesiskt kontrollerat företag från ansvar och för att underminera vårt rättssystem, säger Garland.

Fler kinesiska agenter anklagas

Totalt åtalas 13 personer misstänkta för spioneri i USA för den kinesiska statens räkning.

Av dessa åtalas tre personer i New Jersey. Trion ska ha använt ett kinesiskt lärosäte som täckmantel för att utföra fientliga operationer på amerikansk mark, enligt chefsåklagaren. Anklagelserna involverar utsmuggling av teknik och utrustning till Kina, såväl som att försöka stoppa kritiska demonstrationer mot regimen i Peking.

Justitiedepartementet ser spionaktiviteterna som flera olika samordnade planer med det samlade målet att sätta press på regimkritiska kinesiska medborgare som bor i USA.

Arkivbild på Huawei-logga.

Följ ämnen i artikeln