Polisen inför demonstrationerna: Kan påverka Natoansökan

Publicerad 2023-01-21

Koranbränning nära Turkiets ambassad, en pro-turkisk demonstration och en kurdisk protest mot den svenska Natoansökan.

I samband med lördagens demonstrationer har polisen planerat för en större insats.

Enligt Aftonbladets uppgifter har intern information gått ut där poliserna påminns om vikten av att dessa hanteras ”mycket korrekt” – då detta kan påverka Sveriges relation till Turkiet.

Tre olika demonstrationer med kopplingar till Turkiet och den svenska Natoansökan hålls i centrala Stockholm under lördagen.

Polisen kommer att vara på plats för att bevaka dem och delar av innerstan kommer att övervakas med drönare.

Rasmus Paludan på väg att bränna koranen vid Turkiets ambassad i Stockholm.

I interna handlingar som Aftonbladet tagit del av beskrivs dagens demonstrationer som ”mycket viktiga att polisen hanterar på ett korrekt sätt”.

”Utfallet skulle kunna påverka Sveriges relation till Turkiet och handläggningen av Sveriges ansökan till Nato”, skriver man.

Stockholmspolisens presstalesperson Ola Österling säger till Aftonbladet att han inte känner till uppgifterna. Enligt honom påverkas polisens arbete inte av Sveriges relation till Turkiet och den svenska Natoansökan.

– Inte alls. Vi tar inte ställning till vilka politiska frågor det rör eller om det är känsligt eller inte. Vi ska alltid uppträda korrekt, säger han.

Har bränt koran

Den danske högerextrema politikern Rasmus Paludan har fått tillstånd att hålla en allmän sammankomst i närheten av Turkiets ambassad i Diplomatstaden klockan 13.

Utanför ambassaden har en pro-turkisk organisation har fått tillstånd för en demonstration till stöd för Turkiet och president Erdogan.

Klockan 14 hade det hittills gått mycket lugnt till, rapporterar Aftonbladets reporter Erica Fält från platsen.

Rasmus Paludan hade då kritiserat Nato, Turkiet och Erdogan. Han har målat och visat upp en Muhammed-karikatyr, och även tänt eld på en koran.

– Polisen har spärrat av ett område han får stå inom. Polis är på plats med stora resurser och den pro-turkiska demonstrationen som hålls en bit bort har jag inte hört ett ljud av, säger Erica Fält.

Tändaren redo i handen hos Rasmus Paludan.

Svenskt besök i Turkiet stoppas

Vid Norra Bantorget hålls en demonstration mot den svenska Natoansökan av organisationen Kurdiska demokratiska samhällscentret. Där deltar Rojavakommittéen, den grupp som låg bakom aktionen då en Erdogandocka hängdes på stadshuset.

Tonläget från turkiskt håll har varit högt inför lördagens demonstrationer. Under lördagsmorgonen meddelade den turkiska regeringen att Pål Jonsons planerade besök i Ankara nästa vecka stoppas på grund av Rasmus Paludans koranbränning.

Enligt Pål Jonson fattades beslutet gemensamt under fredagen.

”Jag hade igår ett möte med min turkiska kollega Hulusi Akar på den amerikanska militärflygbasen Ramstein, Tyskland. Vi kom då fram till att flytta det planerade mötet i Ankara till senare”, skriver han på Twitter där han också underströk att relationerna med Turkiet är ”mycket viktiga”.

Utrikesminister Mevlüt Çavuşoğlu säger till Reuters att han hoppas att Sverige vidtar åtgärder för att förhindra koranbränningen.