Risk för att utbrotten närmar sig Reykjavik

Leif Kasvi/TT

Publicerad 2024-02-08

Nyfikna vid det nya vulkanutbrottet vid Sylingarfell norr om Grindavík.

Experter tror att sydvästra Island står inför en ny sekvens med upprepade vulkanutbrott.

Då kan nya vulkansystem väckas med utbrott betydligt närmare Reykjavik – och en viss risk för att lava når stadsgränsen.

Isländska experter bedömer att det nya utbrottet vid Sylingarfell kan vara över om några dagar. Ólafur Gudmundsson, professor i geofysik vid Uppsala Universitet, håller med.

– Utifrån den historia som finns är det troligt. Det är tredje utbrottet på ett par månader. De andra två var korta, tre respektive ett dygn.

Korta utbrott

– Det här kallas ”eldar” på isländska. Det är upprepade utbrott i samma spricka från en grundmagmakälla som töms vid varje utbrott men som fylls på underifrån. Då är utbrotten korta och lavaströmmarna små, säger han.

Isländska myndigheter uppskattar att sprickan är tre kilometer lång. Det är ”inte kort”, enligt Ólafur Gudmundsson.

– Förra gången var sprickan bara en kilometer lång. Men pratar man utbrott i allmänhet så är tre kilometer inte helt ovanligt.

Sekvens vart tusende år

Ólafur Gudmundsson säger att den senaste tidens utbrott troligen är en början på en sekvens som upprepas ungefär vart tusende år.

Den senaste slutade år 1230 och hade pågått sedan 900-talet.

– Med en ny sekvens kommer sannolikt andra vulkaniska system på halvön att väckas för första gången på tusen år. Vissa av dem finns väsentligt närmare Reykjavik.

En sekvens kan pågå upp mot 300 år och utbrotten inträffar med ojämna mellanrum och med pauser.

– Fördelar man, säg 30 utbrott, på 300 år blir det ett vart tionde år, det är så det kan se ut i genomsnitt.

Risk att lava når Reykjavik

Det kommer inte att ske något utbrott inne i den isländska huvudstaden. Men det finns andra risker.

– Reykjavik ligger inte i den vulkaniska zonen. Grindavík är det enda samhället på Island där en spricka riskerar att öppnas inne i samhället, säger Ólafur Gudmundsson.

– Men om ett utbrott pågår och lavaströmmar blir större finns det en viss risk. Det har hänt innan, förhistoriskt, att lava kan rinna in i Reykjavik. Det beror på hur nära utbrotten sker.