Ryssland arrangerar val i ockuperade områden

Publicerad 2023-09-10

Under helgen arrangerar ryska myndigheter lokalval i de ockuperade områdena Luhansk, Donetsk, Cherson och Zaporizjzja.

Valen är ett försök att stärka sitt grepp över regionerna som man i fjol påstod sig ha annekterat men som man ännu inte har full kontroll över.

Ukraina i sin tur försöker påverka valet, bland annat genom att spränga en vallokal med hjälp av drönare.

– Rysslands skenval är ogiltiga och inblandande i omröstningen kommer att ställas till svars, säger Ukrainas utrikesminister Dmytro Kuleba till Kyiv Independent.

Följ ämnen
Ukraina

Vallokalerna har öppnat och människorna som bor i de ryskockuperade områdena uppmanas att rösta i vad ryska myndigheter beskriver som lokala val. Röstningen startade i förra veckan och kommer att avslutas under söndagen.

Alla kandidater är antingen ryska eller pro-ryska. De lagstiftande församlingarna ska sedan utse regionala guvernörer, som i sin tur är handplockade av Moskva.

Valen har fördömts av Ukraina och större delen av västvärlden.

Utanför entrén till en vallokal i ockuperade Donetsk står en beväpnad vakt.

”Det utgör ett flagrant brott mot internationell rätt som Ryssland fortsätter att bortse från”, skrev Europarådet i ett uttalande tidigare i veckan.

Ukraina har delat samma känsla för valen och utrikesministern Dmytro Kuleba har kallat omröstningarna för en ”bluff” och att rösterna inte kommer ha någon som helst juridisk påverkan.

– Rysslands skenval i de tillfälligt ockuperade områdena är ogiltiga, alla inblandade i omröstningen kommer att ställas till svars, sa han i går till Kyiv Independent.

Ukrainas utrikesminister Dmytro Kuleba.

Försöker påverka valet

Enligt ukrainsk media har flera försök gjort för att störa omröstningen. Bland annat genom att spränga en av vallokalerna i Zaporizjzja med hjälp av drönare. En talesperson för den ukrainska motståndsrörelsen NRC meddelade att på plats har flera av invånarna i de aktuella regionerna på olika sätt försökt sätta sig emot valet genom att protestera på gatorna och sätta upp flygblad som uppmanar till att bojkotta valet.

En talesperson för Ukrainas militära underrättelsetjänst, HUR, har även bekräftat att man dödat några av de som varit involverade i omröstningen.

En man röstar i Donetsk.

Världsledare samlades för diskussion

Samtidigt har flera världsledare träffats vid ett möte i FN:s säkerhetsråd i New York för att diskutera den ryska omröstningen. Och kritiken har varit omfattande.

FN: biträdande generalsekreterare Miroslav Jenca menar att valen ”inte har några juridiska förpliktelser” och den brittiska ambassadören Barbara Woodward fyllde i att ”man inte kan hålla val i någon annans land”.

USA:s utrikesminister Anthony Blinken har även han fördömt omröstningen och kallat valen för ”olagliga”. Detta framkallade ett svar från Ryssland som anklagade USA för inblandning i Moskvas inre angelägenheter, skriver BBC.

Valen pågår parallellt som andra lokala val i Ryssland, även på Krim som varit under rysk ockupation sedan 2014.

Följ ämnen i artikeln