Gör succé i tv – tvingas dansa på gatan: ”Ignorerar oss”

Publicerad 2023-02-26

Dansgruppen gör succé i tv-programmet ”Talang”, men hemma i Södertälje har de inte ens en egen lokal.

Ibland tvingas de träna ute på gatan.

– Det är kallt för barnen, säger dansläraren Mara Izgin.

Inför hundratusentals tittare charmade dansarna ”Talang”-juryn i TV4. Förutom en effektfull koreografi var det budskapet om att kämpa för det man drömmer om som berörde.

Men vid sidan av strålkastarljuset tragglar dansläraren Mara Izgin varje vecka för en plats att öva på. Och det gruppen drömmer om är en egen lokal.

– Vi hoppar runt här och där varje vecka. Ibland måste vi träna ute, på gatan eller i parker. Det är kallt för barnen, säger Mara Izgin.

Ibland tvingas dansgruppen öva utomhus.

Hon har kontaktat kommunen flera gånger för att få en bestämd träningstid i någon av Södertäljes lokaler, men utan framgång.

– De ignorerar oss. Jag har mejlat och ringt men det händer ingenting.

– Vad vi gör för Södertälje är väldigt stort, men de måste ju också hjälpa oss tillbaka, säger Evelia Mete, 11, en av dansarna.

”Vi älskar Södertälje”, säger Mara Izgin som tagit sin dansgrupp till Talang-semifinal.

Dödsskjutning utanför

En torsdag i oktober 2022 hade de fått en strötid i Allaktivitetshuset i Södertälje. Precis när de var klara hördes skott strax utanför lokalen.

En 19-årig man dog och en 16-årig pojke skadades.

Vissa barn och föräldrar fick springa till sina bilar i paniken som uppstod. Samtidigt gömde sig Mara Izgin och två av barnen inne på en toalett.

– Jag skulle gå ut till min pappa och sen hörde jag ett ljud, sen ringde min pappa och sa att vi inte skulle gå ut för att det var skottlossning. Sen gick vi till den närmaste toan och låste in oss. Jag var bara jätterädd, säger Carla, 7, en av eleverna.

– När jag kommer hit många gånger känns det lite läskigt, om det ska hända en gång till, säger Carla.

Carla, 7, tycker det känns läskigt att komma tillbaka efter skottlossningen vid Allaktivitetshuset.

Under 2022 hade Södertälje sju dödsskjutningar, och ytterligare flera skottlossningar.

– Det är jätteomvälvande och har skapat otroligt mycket oro. Det har märkts av genom att barn inte kommer till skolan och föräldrar vill inte släppa ut sina barn bland annat, säger Annika Rådström, socialdirektör i Södertälje.

För att möta oron i det akuta skedet har kommunen stödpersoner som kommer till platsen, en telefonlinje och fältarbetare som pratar med unga.

Men på sikt är det samverkan mellan polis, skola och civilsamhället som kommer spela en viktig roll, menar Annika Rådström.

– Vi har under hösten sett ett stort engagemang hos enskilda personer, föreningar, idrottsklubbar och trossamfund. Många vill hjälpa till och det tror jag är jätteviktigt i det långa loppet.

Dansgruppen från Södertälje gör succé i ”Talang”, samtidigt får de kämpa för att hitta träningslokal.

Kände sig ensam

Dödsskjutningen utanför Allaktivitetshuset har gjort att dansläraren fått jobba hårt på att få barnen att känna sig orädda och starka tillsammans.

Men den ständiga jakten på lokal har försvårat hennes engagemang.

– Förutom stödet från mammorna har jag känt mig ensam i att stötta barnen som var fulla av rädsla och skräck, säger Mara Izgin.

– Det beror i första hand på att det är rätt så fullbokat i kommunen, i och med det får de bara strötider, säger Michael Andersson, chef på Förening och anläggning i kommunen.

Han förklarar att föreningarna söker fasta tider på våren, sen fördelas de inför hösten.

Borde man inte utöka antalet lokaler om föreningslivet växer under tiden?

– Vår utmaning som de flesta kommuner är att alla vill ha ”prime time” mellan klockan 17–20. Och då blir det trångt de tiderna.

Michael Andersson förklarar att det är svårt att ha lokaler tillgängliga bara under de tre timmar som efterfrågas.

Han beklagar vad barnen varit med om, men poängterar att det är många i Södertälje som också upplevt liknande saker. Och att utöka antalet lokaler kräver pengar och tar tid.

Kan man inte ordna en provisorisk lösning såsom att öppna ett större klassrum en kväll i veckan?

– Om de har ytterligare önskemål är de välkomna att ha kontakt med oss för ytterligare diskussion.

Dansgruppen övar nu inför att representera Södertälje i semifinal i Talang, men drömmen om en egen lokal har inte gått i uppfyllelse än.

Följ ämnen i artikeln