Snövarning inatt – de får en vit fredagsmorgon

Publicerad 2023-10-20

Östgötar kan vakna upp till en vit och stökig fredagsmorgon.

Från midnatt utfärdar SMHI en gul varning för snöfall.

Samtidigt stålsätter sig södra Skåne för hårda vindar och stormflod.

Det blir en vintrig helgstart i delar av Sverige.

SMHI varnar gult för snöfall i norra Kalmar län, nordöstra delen av Jönköpings län, stora delar av Östergötlands län och södra delen av Sörmlands län.

Varningen gäller från midnatt och fram till 09 på morgonen. Det väntas variera mycket lokalt, men på sina håll kan det bli snöbyar på mellan 5–10 centimeter.

Morgontrafikanter bör vara beredda på halka, snömodd och dålig sikt. Det är risk för förseningar inom kollektivtrafik och flygtrafik. Avgångar kan ställas in.

Halka, snömodd och dålig sikt väntar.

Blåsigt – kan bli stormstyrka

SMHI har också utfärdat gula varningar för hårda vindar på flera håll i Sverige under fredagen fram till lördagsmorgonen.

Det kan bli vindbyar på 20–25 meter per sekund.

Varningen gäller väster om Vänern, södra Halland, delar av norra Skåne, sydligaste och ostligaste Blekinge och sydligaste Öland.

”Inte vanligt”

Södra Skåne förbereder sig för stormvindar på 25–30 meter per sekund och stormflod.

Sydsvenskan skriver att vågor ända bort från Ryssland störtar fram mot sydvästkusten.

SMHI har gått ut med en orange varning för höga vattenflöden längs Skånes sydkust, från Sibbarp till Ystad. Det är risk för stora översvämningar.

Under natten mot mot lördag väntas vattenståndet nå uppemot 155 centimeter.

I meteorologiska sammanhang kallas det för stormflod.

– Ja, det kan man kalla det. Det är ett vedertaget begrepp. Det är inte vanligt med så högt vattenstånd längs sydkusten, säger Jörgen Öberg, vakthavande oceanograf på SMHI, till Sydsvenskan.

Arkivbild.

Kommun i krisberedskap

Vellinge kommun står i krisberedskap och har lagt ut översvämningsskydd. Personal är beredda dygnet runt nu för att övervaka. Grävmaskiner, elverk och pumpar står redo, rapporterar Sydsvenskan.

Flera tågsträckor i Skåne kommer stängas av från klockan 15 på fredagen. Bland annat mellan Svågetorp och Trelleborg/Simrishamn.

Följ ämnen i artikeln