Kvinna räddade hundvalp – dog i rabies

TT

Uppdaterad 2019-05-10 | Publicerad 2019-05-09

Den 24-åriga norska kvinnan hittade en övergiven hundvalp under en resa på Filippinerna i februari. Hon tog med den till semesteranläggningen där hon bodde. Några månader senare dog hon i rabies hemma i Norge.

Nyheten om dödsfallet i måndags har lett till många rykten och spekulationer och därför har kvinnans anhöriga valt att gå ut och berätta vad som hände.

Kvinnan vårdade hittehunden som återhämtade sig. Hon och vännerna lekte med valpen som nafsade i fingrarna på valpvis. Kvinnan, som själv arbetade inom vården, såg till att de små risporna efter tänderna blev steriliserade, skriver de anhöriga i ett pressmeddelande som publiceras av VG.

Först när hon varit hemma i Norge en tid blev hon sjuk och det tog tid innan hon fick rätt diagnos. Hennes familj tycker att rabiesvaccin borde rekommenderas för dem som reser till rabiesdrabbade områden. "Vår rädsla är att detta ska drabba andra som har ett varmt hjärta som hon", skriver de.

Att ta hand om en herrelös hundvalp i länder där rabies förekommer kan vara riskabelt. En ung norsk kvinna dog efter att ha tagit hand om en valp i Filippinerna. Arkivbild

Följ ämnen i artikeln